Een WerkenBij website die zich onderscheidt!

Werken bij Stichtse Vecht, de gemeente die bruist.

Water overal, groene polders & meer bootjes dan auto’s: dat is gemeente Stichtse Vecht. Een uniek gebied tussen Utrecht en Amsterdam dat bruist van leven en natuur. Zeker niet verkeerd om voor deze gemeente te mogen werken! Het team van Werken bij Stichtse Vecht was dan ook klaar voor een nieuwe website die dit bruisende gevoel overbrengt. Een gave klus, waarbij de focus lag op: 

 

 • Visual Design: het neerzetten van een open & respectvol visual design met genoeg lef!
 • Het Open Webconcept: de componenten gebruiken en deze vertalen naar de nieuwe stijl.
 • Accessibility: de website toegankelijk/accessible maken voor iedereen uit Stichtse Vecht.

Een bruisend visual design

 

Een website die zich onderscheidt en laat zien wat Stichtse Vecht allemaal in huis heeft… Dat is waar we samen voor gingen! Maar hoe zorg je voor een stevige basis van het concept? Dit is hoe wij het samen met Werken bij Stichtse Vecht hebben aangepakt: 

 

Stap 1: Input verzamelen

Het team van Werken bij Stichtse Vecht haalde intern op welke belangrijke waarden terug moesten komen in het visual design van de website.

 

Stap 2: Clusteren & filteren

Vanuit deze input hebben we de overlappende waarden geclusterd. En hier hebben we de kernwaarden uitgefilterd: respectvol, open & lef. 

 

Stap 3: De basis is gelegd

Deze drie kernwaarden zijn de basis van het concept & visual design voor de nieuwe website. Tijd voor het neerzetten van het visual design!

Leven in de website!

 

De fotografie, kleuren en content sluiten aan op de kernwaarden. Aan de respectvolle blauwe kleur van Stichtse Vecht hebben we een sprankelende kleur groen toegevoegd. Zo gaat de website gelijk meer leven. De duidelijke typografie + de ronde vormen in de buttons & iconen laten ook het lef van de gemeente zien. Het woord “saai” kennen ze bij Werken bij Stichtse Vecht echt niet! 

 

En dit is ook wat de foto’s laten zien: echte ondernemende mensen uit Stichtse Vecht in actie. Niet statisch & geposeerd, maar op avontuur in de omgeving! Ook hebben we ondersteund met het creëren van content. Neem bijvoorbeeld de kaarten. Deze zien er niet alleen kek uit, maar geven gebruikers ook een goed beeld van waar Stichtse Vecht precies ligt. Handig toch?

Blokkendoos voor gemeenten

 

Na het visual design kon het bouwen van de website beginnen! Hierbij maakten we deels gebruik van het Open Webconcept. Maar wat is dat eigenlijk? We leggen het je uit: 

Nederland telt 352 gemeenten. Al deze gemeenten hebben net als Stichtse Vecht vaak meerdere websites. En waarom zouden we telkens opnieuw het wiel uitvinden voor elke website als het ook makkelijk kan? Het Open Webconcept heeft hier de perfecte oplossing voor! 

 

Wat het Open Webconcept doet? Het mogelijk maken voor gemeenten om samen dataservices & online toepassingen te ontwikkelen. Zie het als een blokkendoos met componenten waar elke gemeente nieuwe blokken aan kan toevoegen. Vaak maken websites van gemeenten namelijk gebruik van hetzelfde soort componenten. Waarom zou je de basis hiervan niet delen en elkaar op weg helpen? Makkelijker wordt het niet! 

Welke blokken zitten in de blokkendoos?

 

Datadiensten

Met deze blokken kan een gemeente (zonder een leverancier) de pagina inhoud opslaan in een database. Zo kunnen gemeenten op een makkelijke manier zelfstandig deze data (content) bewaren. Wel zo fijn om dit onafhankelijk te kunnen doen! 

 

Toepassingen

Deze blokken zorgen ervoor dat een gemeente makkelijk online diensten kan opzetten. Denk aan een WordPress thema voor gemeentelijke websites, e-formulieren en andere vormen van online dienstverlening. Dit scheelt veel gepuzzel! 

 

Meer weten over hoe het Open Webconcept ingezet kan worden?
Online strateeg Jeroen weet hier alles van, dus stuur hem gerust een berichtje!

 

Een mix van Open Webconcept & maatwerk

 

Voor de Werken bij Stichtse Vecht website hebben we vooral gebruik gemaakt van de Open Webconcept datadienst bouwblokken aan de achterkant van de website. Praktisch, want dit gaf ons meer tijd om de componenten aan de voorkant te vertalen naar de stijl van Werken bij Stichtse Vecht. Het resultaat: uitgesproken componenten! Het Open Webconcept heeft dus veel voordelen voor gemeentelijke websites.

 

Een aantal voordelen voor gemeenten op een rij: 

 • check Geen gedoe met licenties & alleen kosten voor het beheer.
 • check Onafhankelijk van een leverancier data op kunnen slaan.
 • check Geld & tijd over voor alle andere aspecten van de website.
 • check Draag bij aan de ontwikkeling van het Open Webconcept.

De zusjes van de WerkenBij website

 

De Werken bij Stichtse Vecht website is geen enigst kind. We hebben namelijk naast de WerkenBij website nog meer sub-websites voor de gemeente Stichtse Vecht mogen bouwen. De website voor het winkelcentrum Bisonspoor2020 staat al live. En binnenkort ook de website voor Sportpunt Stichtse Vecht. Zo halen we het maximale uit het Open Webconcept en de componenten op maat!

Stichtse Vecht voor iedereen

 

Als gemeente ben je er voor iedereen, met en zonder beperking! Het is dus extra belangrijk dat alle gebruikers makkelijk hun weg kunnen vinden op de website. Daarom moet deze voldoen aan een bepaald niveau van accessibility. Bij de Werken bij Stichtse Vecht website moesten we een weg vinden in aansluiten op het merk Stichtse Vecht & voldoen aan de accessibility regels. Zo hebben we op de Werken bij Stichtse Vecht website onder andere:

 

 • Het kleurcontrast tot in de puntjes getest, zodat we het juiste contrast hebben.. 
 • Gekozen voor duidelijke typografie, die overal op de website goed leesbaar is. 
 • Gezorgd voor een logische opbouw, waarin elke pagina een duidelijke boodschap heeft.
 • Aan alle afbeeldingen op de website een alternatieve beschrijving toegevoegd.

Hoe hebben we het makkelijk gemaakt?

 

Het proces en de nieuwe WerkenBij website zelf maken het makkelijk. Door in het bouwproces het Open Webconcept te gebruiken aan de achterkant, hadden we meer tijd & budget voor een onderscheidende & accessible voorkant. En onderscheidend is de Werken bij Stichtse Vecht website zeker! Het laat zien dat Stichtse Vest bruist en het lef heeft om het net anders te doen. Een kijkje nemen op de website? Klik dan hieronder!

Meer weten over onze digitale toegankelijkheid aanpak?

 

We zijn expert in het digitaal toegankelijk maken van websites. Van advies tot realisatie en gebruikerstesten. Bekijk wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen.

Meer weten over dit project?