Slimmer heien door toegang tot data

IQIP

IQIP levert wereldwijd hoogwaardige state-of-the-art equipment, advies, kennis en diensten voor de fundatie installatie in de offshore wind-, olie-, gas-, en civiele markten. Het voortdurend ontwikkelen en innoveren van nieuwe oplossingen en slimme apparatuur is hierin een belangrijke pijler om marktleider te blijven. Het gebruik van data om heien te optimaliseren, is dan ook steeds meer van belang. Acato werd ingeschakeld om een platform te creëren dat de data inzichtelijk en bruikbaar maakt voor IQIP en haar klanten.

Slimmer heien door toegang tot data

 

De slimme fundering apparatuur van IQIP genereert veel waardevolle data voor IQIP en de klant. Data die de potentie heeft om de operatie van de klanten verder te optimaliseren en de kosten van het heien te verlagen. IQIP ziet het gebruik van data als essentiële aanvulling op de apparatuur en diensten, maar ook als nieuwe kans om een voorsprong op te bouwen of nieuwe verdienmodellen te creëren. Dit zijn belangrijke stappen in de digitalisering van de sector waarin IQIP een voorloper wil zijn.

IHC S-500W HYDROHAMMER
IHC S-500W Hydrohammer

Data uit Taiwan en Australië

 

Het beschikbaar stellen van de data van de installatie van de fundatie is slechts een eerste stap. Maar hoe zorg je ervoor dat je klanten toegang krijgen tot die data die wordt gegenereerd door apparatuur, in dit geval IQIP Hydrohammers en power packs, over de hele wereld? Op welke manier maak je het voor klanten goed te begrijpen en inzichtelijk? En hoe verpak je dat in een service die direct waarde oplevert en die je aan de eindklant kunt verkopen? Het antwoord: het MIQIP dataservice platform.

IHC IQIP Powerpack
IQIP Powerpack P-250 iso

Prototyping is key

 

De eerste essentiële stap die Acato nam was het creëren van een prototype. Een concreet design dat laat zien hoe het dataplatform eruit zou kunnen zien en hoe het zou kunnen werken. Maar vooral ook voor wie (welke rollen) het platform bedoeld is en wat zij nodig hebben om het te gaan gebruiken. Dit prototype zorgde ervoor dat het idee MIQIP tot leven kwam. Om gebruikers in een vroeg stadium te betrekken en te ontdekken op welke functionaliteit zij echt zitten te wachten, heeft Acato gebruikerstesten met dit prototype uitgevoerd.

IHC portal showcase

Projecten en apparatuur

 

Omdat de apparatuur al wordt ingezet in projecten bij verschillende klanten over de hele wereld bleek de eerste wens voor het portaal: centraal inzicht hebben in de projecten en de daarvoor gebruikte apparatuur. Welke projecten hebben we? Welke apparatuur bevindt zich waar en binnen welk project wordt het gebruikt? Dit inzicht gaf ook de structuur en werkwijze die nodig is om data te kunnen versturen en te ontvangen van de apparatuur en die te koppelen aan de juiste klant en het juiste project in het platform.

IHC projecten flow

Maatwerk API voor toekomst

 

In de eerste sprints hebben we een Proof of Concept ontwikkeld. Dit is een eerste werkende versie van het platform waarbij het onderzoeken van de mogelijkheden van API waarmee data verstuurd en ontvangen kan worden van de apparatuur centraal stond. Ook werd een eerste versie van de front-end ontwikkeld, namelijk het zichtbare deel van het platform. De belangrijkste bevinding was dat de API van de apparatuur niet voldoende mogelijkheden bood voor het toekomstige platform wat IQIP voor ogen had. Wat resulteerde in de ontwikkeling van een maatwerk API op basis van Laravel met eigen opslag door Acato.

Live view en configuraties

 

Op dit fundament is er in een aantal stappen functionaliteit toegevoegd om te komen tot een eerste versie van het platform die door klanten gebruikt kan gaan worden. We leren van die ervaringen, om de operatie van klanten te optimaliseren. De feedback van klanten is hier essentieel. Klanten kunnen op het platform inzicht krijgen in operationele data van hun apparatuur door het downloaden van rapportages en een live (data) view van de apparatuur. Daarnaast kunnen ze de operatie verder optimaliseren door vanuit het platform configuraties en een palenplan (piling plan) op te sturen naar de apparatuur.

IHC data and configurations

Acato als strategische partner

 

Acato bleek de strategische partner te zijn die IQIP nodig had in deze fase. Een partner die eigenaarschap neemt, flexibel en wendbaar genoeg is om mogelijkheden te verkennen en van koers kan wijzigen als het project erom vraagt. Een partner die alle disciplines van strategie, UX, design en development aan boord heeft om van idee tot een eerste product te komen.

Waar we absoluut profijt van hebben gehad is de flexibiliteit, kennis en kunde van het Acato team. Ik zie onze samenwerking echt als een partnerschap. Onze grootste uitdaging was een connectie maken van ons equipment en control unit naar een gebruiksvriendelijk portal, zodat onze klanten toegang krijgen tot deze informatie. En daarmee hun werk kunnen optimaliseren, en kosten naar beneden kunnen brengen. Acato heeft zowel op het gebied van de front-end en back-end gezorgd voor de juiste koppeling en integratie. Dit was uitdagend omdat hier meerdere bestaande oplossingen waren die moesten samenkomen in iets nieuws, namelijk ons MIQIP portaal. Het hierin mee kunnen denken, de vertaalslag kunnen maken van idee naar uitvoering en dan ook alle punten aan elkaar kunnen knopen was essentieel. EN de meerwaarde van het Acato team. Dat hierbij ook gelachen kon worden, maakt het tot een fijne samenwerking!

Tristan – Manager strategy, marketing and business development at IQIP

Toekomst

 

In juni 2020 is de eerste versie van MIQIP live gegaan. Acato blijft samen met IQIP en partners MIQIP ontwikkelen. In de toekomst delen we meer berichten over nieuwe ontwikkelingen op het platform.

Meer weten over dit project?