Stel je voor: jij wil je droom najagen om een duurzame modewinkel te openen en vraagt je af wat daar allemaal bij komt kijken… Dan is de kans groot dat je op de website van INretail terecht komt. Dé brancheorganisatie voor alle ondernemers in de non-food retail met gigantisch veel kennis en experts in huis. Iets dat 100% op de website getoond en gezien mag worden! En laat dat nou precies zijn waarom INretail bij Acato aanklopte… Het van A-Z ontwerpen & bouwen van een nieuwe website die:
- Alle kennis van INretail zichtbaar & toegankelijk maakt, zodat iedereen supersnel de juiste informatie kan vinden.
- Meebeweegt met persoonlijke interesses en naast informeren ook weet te verleiden en inspireren.
- Alle voordelen van INretail-lid zijn benadrukt en hier op meerdere plekken op de website aan herinnert!
- Een gebruiksvriendelijke mijn-omgeving heeft voor alle leden van INretail die in verbinding staat met de website.
Een grote opdracht met hoge verwachtingen, waar we met ons team vol in zijn gedoken! De uitkomst? Een slimmer dan slimme website die functioneert als één grote FAQ en zich aanpast aan de voorkeuren van de gebruiker. En dit in een web-savvy versie van de INretail huisstijl die de online ervaring naar een hoger niveau tilt! Dus vraag maar raak, want de website van INretail weet alles…
Wat als de website één grote FAQ is?
De belangrijkste eis: alle kennis van Inretail tonen! Maar hoe zorg je ervoor dat duizenden artikelen van INretail overzichtelijk op de website staan? Het nieuwe concept voor de website was geboren: wat als de website één grote FAQ is? Waar iedereen snel & makkelijk antwoorden kan vinden. En altijd relevante content toont door precies te weten waar de interesse van de gebruiker ligt… Een website die anders denkt dan traditionele ‘zendende’ websites!
Oke, een vraaggestuurde website dus. Eerst moest bepaald worden met welke intentie gebruikers naar de website komen. Wat voor soort vragen zouden deze willen stellen op de INretail website? Hier geven de algemene gebruikersdoelen ABCD antwoord op, door de verschillende soorten vragen die gesteld worden op websites te onderscheiden:
- Anne heeft een specifieke vraag: “Ik zoek antwoord op de vraag: Welke loonsverhoging pas ik toe?”
- Bas heeft een ongeformuleerde vraag: “Er is iets met een nieuwe wetgeving voor arbeidscontracten, hoe zit dat?”
- Chris heeft een een inspiratie vraag: “Ik ben bezig met verduurzamen en ben opzoek naar tips!”
- Danielle heeft een interesse vraag: “Iemand vertelde me over INretail, wat doen ze eigenlijk?”
Best wat verschillende soorten vragen, waar verschillende soorten content antwoord op moeten geven! Het was dan ook belangrijk dat de content en structuur van de website perfect op elkaar aansloten. Want je kan wel een hele goede zoekmachine hebben… Maar als de content niet gestructureerd is, vinden gebruikers nog steeds niet waar ze naar op zoek zijn. De website valt of staat dus met content! De oplossing? Bepalen welke typen content er zijn en deze maximaal categoriseren!
Hoe doe je dat, content categoriseren?
Eerst hebben we in grote lijnen gekeken naar de verschillende soorten content van INretail. Hieruit kwamen verschillende typen:
- Actueel: berichten die alles vertellen over zaken die nu spelen voor de ondernemers (zoals nieuws, persberichten, columns & inspiratie).
- Kennis: alle artikelen die horen bij de Kennisbank en informatie geven over specifieke onderwerpen (zoals corona, personeel, leveranciers & winkelpand).
- Overig: algemene typen content zoals vacatures, evenementen en producten.
En bij deze verschillende typen content houdt het niet op! Je kan op de website van INretail naast type ook op: soort, categorie, branche & #tag zoeken en filteren. Op zoek naar informatie over winkelpanden tijdens corona? Zoek dan op “winkelpand” en selecteer vervolgens bij categorie: “corona”. Zo vinden gebruikers altijd makkelijk waar ze naar op zoek zijn!
Hoe we dit gedaan hebben? Zorgen dat elke vorm van content onder de juiste hoofdcategorie en subcategorie staat gecategoriseerd. Een voorbeeld: “winkelpand” is een hoofdcategorie en hieronder vallen de subcategorieën “huren” en “veiligheid”. Wanneer gebruikers op een artikel of bericht klikken zien ze aan de rechterkant deze subcategorieën en zelfs de #tag van het artikel: #huurder. Op deze manier houden we altijd de juiste gelaagdheid en blijft alle content goed vindbaar!

Een slimmer dan slimme website
De zoektocht naar antwoorden of content begint bij de zoekfunctie op de INretail homepage. En deze zoektocht is voor iedere gebruiker uniek. Hoe dit werkt? Wanneer leden zijn ingelogd met hun INretail account en persoonlijke voorkeuren hebben opgegeven in de mijn-omgeving, krijgen ze zoeksuggesties te zien die hierop aansluiten. Deze suggesties zijn anders dan bij leden met andere voorkeuren of gebruikers die helemaal geen lid is en dus niet is ingelogd.
Deze personalisatie geldt niet alleen voor de zoekfunctie, want de hele website beweegt mee met de voorkeuren van INretail-leden. Zo is bijvoorbeeld aan te geven in de mijn-omgeving (het portal) dat iemand interesse heeft in: consument & online. Vervolgens zorgt de ingebouwde logica ervoor dat alles op de website zich aanpast aan deze voorkeuren. Hierdoor zullen berichten en artikelen gerelateerd aan consument & online voorrang krijgen. Om leden de beste ervaring te geven en het makkelijker te maken!
Het algoritme achter de INretail zoekfunctie is dan ook onmisbaar! Deze bepaalt wanneer content relevant is aan de hand van de voorkeuren van het INretail-lid. En naast deze ingestelde voorkeuren houdt de zoekfunctie met nog veel meer zaken rekening, zoals:
- Prioriteit van berichten & artikelen: welke berichten & artikelen dit zijn kan INretail zelf instellen in het CMS, super handig!
- Het gewicht van categorieën: hoe zwaarder > hoe hoger in de zoekresultaten. Ook dit gewicht kan INretail zelf meegeven in het CMS.
- Synoniemen, stopwoorden & lidwoorden: iemand kan “de winkel” intypen tijdens het zoeken, maar eigenlijk “winkelpand” bedoelen.
De website en zoekfunctie zijn dus slimmer dan slim en selecteren de meest relevante content & antwoorden! Best handig toch?

Echte mensen met verstand van zaken!
INretail heeft heel veel mensen met expertise in huis. Maar hoe verlaag je de drempel voor gebruikers om deze experts te contacten? Door het mogelijk te maken om een adviseur aan berichten & artikelen te koppelen! Zo zie je bijvoorbeeld onderaan de pagina van het artikel “winkelcriminaliteit”, dat Thijmen de Coo het meest weet over dit specifieke onderwerp.
Dus heeft een ondernemer vragen over winkelcriminaliteit en na het lezen van het artikel behoefte aan advies? Geen probleem, want iedereen kan Thijmen gelijk bellen of mailen. INretail.nl is dus niet alleen vraaggestuurd, maar heeft ook een coachende functie. De website wil gebruikers in contact brengen met echte mensen met verstand van zaken. Dat maakt het wel zo makkelijk!

De grootste kracht? Kruisbestuiving!
Naast experts kunnen er aan de berichten & artikelen ook andere elementen worden gekoppeld, zoals: producten uit de ledenwinkel. De ledenwinkel op de website geeft een overzicht van alle producten & diensten van INretail. Deals die ze met maatschappijen hebben gemaakt, waar leden van kunnen profiteren! Wanneer een INretail-lid een aanvraag doet voor een dienst (zoals een energiedeal) of een product koopt (zoals een pinapparaat), is dit ook terug te zien in de mijn-omgeving. Super overzichtelijk!
Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk leden een aankoop doen in de ledenwinkel, kan INretail op elke productpagina USP’s, categorieën en #tags toevoegen. Handig, want zo kom je tijdens het zoeken de producten & diensten uit de ledenwinkel tegen. Op de hele website is deze online kruisbestuiving te zien! In de berichten & artikelen wordt verwezen naar producten & diensten uit de ledenwinkel en vice versa. Dat is de grootste kracht van de INretail website: alles staat met elkaar in verbinding!

Het voordeel van INretail-lid zijn
Het uiteindelijke doel van INretail is simpel: zoveel mogelijk leden werven en ondersteunen! Maar welke voordelen hebben leden en hoe laat INretail deze zien? Hiervoor zijn de voordeelcalculators in het leven geroepen. Waarmee gebruikers gemakkelijk zien hoeveel voordeel lid zijn oplevert. Laten we er één proberen:
- Je hebt inmiddels een duurzame modewinkel en zelf al twee vestigingen. Goed bezig!
- Elk jaar moet je de verplichte RI&E (Risico Inventarisatie & Evaluatie) uitvoeren en je bent benieuwd hoeveel voordeel je als lid van INretail zou krijgen…
- Bij de RI&E voordeelcalculator selecteer je jouw branche “mode” en vult het jouw aantal winkels in.
- Je krijgt jouw voordeel gelijk te zien! Het bedrag voor niet-leden: €1.400 en voor INretail leden: €598 euro. Genoeg reden om lid te worden toch?
Zo zijn er drie verschillende voordeelcalculators. En ook de kosten van een lidmaatschap zijn te berekenen aan de hand van de persoonlijke situatie van ondernemers. Dit is één van de vele gerichte acties op de website om gebruikers te overtuigen om INretail-lid te worden. Als ze na al die voordelen nog niet overtuigd zijn…

Een design waar je niet omheen kan!
Een huisstijl had INretail al, alleen was deze toe aan een frisse vertaling naar een online huisstijl voor de nieuwe website. Dus gingen we aan de slag met het afstoffen en opfrissen van het kleurenpalet. Zo herkent INretail nog steeds haar eigen huisstijl in de nieuwe website, maar is deze wel helemaal webproof.

De website moest voldoen aan merkwaarden van INretail: inspirerend, dienstbaar, clubhuis en daadkracht. Dit hebben we in het design vertaalt naar:
- Een niet te bescheiden website, want INretail is en blijft een echte voorbeeld club.
- Een website die herkenbaarheid biedt voor de ondernemers en hen het gevoel geeft: “Bij deze partij wil ik mijn onderneming aansluiten!”
- Een website die vindbaar & toegankelijk is en ondernemers in heldere taal inspireert!
Het INretail logo met de gele bol hebben we op de website tot leven laten komen. Zo zie je deze op de homepage als ‘levend wezen’ en op andere plekken op de website terugkomen. Een ander element dat de website tot leven brengt zijn de grafische patroon animaties. Zo beweegt de website letterlijk en figuurlijk mee met de gebruiker. Niet verkeerd toch?
Eindstand: de website heeft een design gekregen waar je, net als INretail, niet omheen kan!
Hoe hebben wij het makkelijk gemaakt?
Een mega uitgebreide website gemakkelijk en overzichtelijk houden was een uitdaging! Wat wederom gebleken is uit dit project: een sterk concept is de basis van iedere sterke website. Door een duidelijke richting in te slaan en de website als één grote FAQ te benaderen, maakten we dit complexe project zo makkelijk mogelijk. En het resultaat mag er wezen: een vraaggestuurde website (+ portal) met een fris & helder design die precies weet waar de gebruiker behoefte aan heeft. Op nog duizenden vragen en nieuwe INretail-leden, proost!
Meer weten over dit project?

Nellie – Art Director
- call 070 322 9481
- email nellie@acato.nl

Tom - Digital Producer
- call 070 322 9481
- email tom@acato.nl