Acato Stage Verhalen

Simone – frontend stagiaire 

Simone is 21 jaar, studeert Communication & Multimedia Design aan de Hogeschool van Amsterdam en heeft er een heel jaar als frontend stagiaire bij Acato op zitten. Een heel jaar? Ja, want ze heeft zowel haar stage als afstudeerproject bij Acato gedaan. Reden genoeg om eens in-depth te vragen hoe ze het afgelopen jaar als stagiaire heeft ervaren… 

Alvast alle stage hoogtepunten van Simone op een rij:

  • check Binnen 1 jaar leren werken met het framework React!
  • check Mee mogen werken aan een app die écht wordt gebruikt!
  • check Onderdeel zijn van een super gezellig & jong team!
  • check Veel ervaring opdoen met onder andere Javascript!

Hi Simone, wat heb jij een jaar lang gedaan bij Acato? 

Afgelopen jaar heb ik stage gelopen bij Acato als frontend developer. Mijn doel was om vooral heel veel te leren en ervaring op te doen als frontender. Dat was voor mij heel belangrijk. En daarnaast wilde ik een beeld krijgen van hoe het eraan toegaat in het werkveld en wat je daarvan kan verwachten. 

 

Waarom denk je dat Acato jou heeft gekozen als stagiair? 

Voordat ik stage kwam lopen bij Acato was ik pas net begonnen met frontend development. Ik had wel een minor webdevelopment gevolgd, maar daarvoor was ik eigenlijk alleen aan het designen. Tijdens het eerste gesprek met Acato heb ik gelijk open kaart gespeeld: “Ik ben net begonnen met frontend en heb nog niet heel veel ervaring, maar het lijkt me super vet!”. 

Laatst heb ik hier nog een gesprek over gehad met mijn stagebegeleider. Hij zei: “Doordat ik aan jou zag hoe graag je het wilde, maakte het niet zoveel uit dat je pas net was begonnen. Dat je doorzettingsvermogen hebt, enthousiast bent en veel wilt leren, is veel meer waard dan alles al weten.” Dus veel willen leren en enthousiast zijn heeft denk ik zeker geholpen! 

En waarom koos jij voor Acato? 

Alle gesprekken die ik met bedrijven heb gehad waren vanwege corona online. En het is gek om je keuze alleen op een online gesprek te baseren. Na mijn tweede gesprek bij Acato vroeg ik dan ook: “Kan ik niet een keer langskomen op kantoor om te voelen hoe de sfeer is?” Acato reageerde hier super op en zei: “Tuurlijk, kom even langs om een kopje koffie te drinken”. Eenmaal op kantoor voelde het gelijk goed! En naast de fijne sfeer, sprak de opdracht die op me te wachten stond me natuurlijk ook erg aan. 

 

Kun je je stagedag beschrijven? Je staat op, kopje koffie, computer aan en dan… 

Het ligt eraan welke dag, maar gelukkig ging ik best veel naar kantoor toe. Op kantoor nam ik inderdaad eerst een kopje koffie en maakte een praatje met collega’s. Vervolgens ging ik door naar mijn werkplek voor die dag en ging vervolgens lekker aan het werk.

Vaak had ik in de ochtend een update met mijn begeleider. We hadden het dan over hoe het op dat moment ging, wat ik aan het doen was, wat er nog op de planning stond en waar ik tegenaan liep. In het begin vond ik het best lastig om te bepalen hoe ik dingen moest aanpakken. Alles was nieuw en dus bespraken we tijdens de updates vooral de zaken waar ik hulp bij nodig had. 

Ik had tijdens mijn stage het voordeel dat ik me het hele half jaar kon focussen op 1 project. Wat ik heel chill vond! De rest van de dag was ik dus bezig met dit ene project. En tussendoor natuurlijk gezellig lunchen en af en toe een potje tafeltennissen. 

 

Wat was dit ene project waar je je helemaal op kon storten?

Dit was het project Supervisor, een idee van twee collega’s. Voor dit project heb ik de frontend gedaan. Naast mijzelf heeft er nog een stagiair aan dit project gewerkt. Zij deed het design, ik de frontend en daarnaast werkten meerdere frontenders en backenders van Acato mee aan het project. Zo hebben we met z’n allen in een half jaar de app Supervisor ontwikkeld. 

 

Klinkt goed! Wat was precies het doel van de app Supervisor?

Het doel was om wat interne taken gemakkelijker te maken. De app die we gebouwd hebben, laat in een overzichtelijk dashboard zien welke rapportages er naar klanten gestuurd moeten worden. Dit is een maandelijks terugkerend proces dat eerst altijd handmatig gedaan werd. Door een slim ontwerp, is een groot gedeelte van het uitzoekwerk geautomatiseerd. Super handig!

En is het gelukt om de app te bouwen? 

Ja, we hadden besproken wat er minimaal in moest zitten. Het doel voor mijn stage was ervoor zorgen dat alle handmatige flows werken. Dit betekent dat je in Supervisor zelf contracten en rapportages kunt aanmaken en klanten kunt toevoegen. Straks kunnen deze handmatige flows gekoppeld worden met de software waar het gehele klantenbestand van Acato in staat. Maar de basis van Supervisor staat! 

 

Iets om trots op te zijn! Wat heb je tijdens dit project geleerd?

Ik vond het aan het begin van mijn stage best lastig om mee te praten over alle keuzes die er gemaakt worden binnen een project. Voor mijn gevoel wist ik verreweg nog niet zoveel als de rest… Uiteindelijk heb ik wel geleerd: gewoon effectief meepraten waar kan tijdens meetings! Sowieso heb ik veel geleerd over samenwerken binnen een team. 

 

Met welke nieuwe programmeertalen/frameworks/tools heb je gewerkt tijdens je stage?

Ik ben begonnen met de programmeertaal Javascript en het framework React, want dit wilde ik heel graag leren. Javascript kende ik al een beetje, maar met React en de state management tool MobX werkte ik echt voor het eerst. Er ging een wereld voor me open! Ik wist niet dat er zoveel tools waren die alles makkelijker en logischer maken. Ook heb ik geleerd om te werken met een API van Acato en met de tool Postman. Hiermee kan je zien hoe de API reageert. 

 

Dat zijn best wat nieuwe! Voel je je hier na je stage comfortabeler mee?

Ja, super erg! Het is niet normaal hoeveel ik geleerd heb het afgelopen jaar. Ik voel me ook 100% comfortabeler met React, want daar wist ik voor mijn stage nog niks vanaf. Inmiddels heb ik daar best wel flinke stappen in gemaakt. Wat erg fijn is! 

Stage lopen tijdens corona is anders dan normaal, hoe vond je dit?

As ik er nu op terugkijk en ik vergelijk mijn stage bij Acato met die van andere studenten, dan heb ik echt geluk gehad. Ik kon vaak naar kantoor en was dus niet alleen vanuit huis aan het werk, waardoor ik het super gezellig heb gehad. Ik kan dus oprecht zeggen dat ik ondanks de corona een ontzettend leuke en leerzame stage heb gehad!

 

Zou je stagelopen bij Acato aan andere studenten aanbevelen?

Ja, zeker weten! Er valt super veel te leren als stagiaire frontend development bij Acato. Niet alleen omdat ze aan super toffe projecten werken, maar ook een cool team hebben waarbinnen je veel stappen kan zetten. En ik kan het niet vaak genoeg zeggen, Acato is een super fijne en gezellige plek om te zijn. Dus mocht je nog een leuke stageplek zoeken… 

Kom jij ook frontend stage lopen bij Acato?

Ben jij net als Simone helemaal gek van frontend, wil jij kennis opdoen en meewerken aan gave projecten? Klik dan hieronder en solliciteer voor een stageplek in ons frontend-team!