Acato Stage Verhalen

Ruben – frontend stagiair 

Ruben is 21 jaar en heeft een half jaar stage gelopen bij Acato. Dit deed ‘ie zo goed dat hij nu ook echt aan de bak is bij Acato als frontend developer. Owhja en daarnaast rondt hij ook nog zijn studie Communication & Multimedia Design af. Reden genoeg om hem eens in-depth te vragen hoe hij zijn stage heeft ervaren… 

Alvast alle stage hoogtepunten van Ruben op een rij:

  • check Mijn Javascript & Vue.js skills naar een hoger niveau tillen!
  • check Meewerken aan de Carculator van Justlease (bekend van tv)!
  • check Binnen no-time in de praktijk React onder de knie krijgen!
  • check Na mijn stage een aanbod krijgen als frontender bij Acato!

Hi Ruben, hoe ben jij precies bij Acato terecht gekomen?

Voor mijn opleiding Communication & Multimedia Design (CMD) aan de Haagse Hogeschool moest ik op zoek naar een stage. Via een vriend hoorde ik voor het eerst over Acato. Hij zei: “Het is zo’n vet bedrijf, misschien kan je proberen om hier stage te lopen…” Zo gezegd zo gedaan. En niet veel later begon ik met mijn stage bij Acato!

 

En wat voor stage ging je lopen? 

Bij CMD word ik eigenlijk opgeleid tot UI/UX developer. Dit vind ik leuk, maar ik heb stiekem veel meer passie voor programmeren zelf. Echt developen! Hier heb ik ook al wat meer ervaring mee. Dus vandaar dat ik in het WordPress-team (met de leuke bijnaam SquidWord) van Acato aan de slag kon als stagiair frontend development. 

 

Waarom denk je dat Acato jou heeft gekozen als stagiair? 

Ik had al best wel wat ervaring opgedaan op het gebied van frontend in mijn eigen tijd. Zo heb ik wat dingetjes geprogrammeerd met Vue.js, een framework dat bij Acato ook best veel gebruikt wordt. Ook had ik al wat werkervaring opgedaan, dus dat speelde misschien ook wel mee… 

 

Waar je interesses liggen is volgens mij wel duidelijk… 

100% frontend! Ook vond ik het leuk dat ik op mijn eerste dag al in aanraking kwam met React, waar ik nog niet eerder mee gewerkt had. Ik kon hier gelijk al lerend mee aan de slag voor een project.

 

Je werd dus gelijk een beetje in het diepe gegooid?

Ja, en dat vond ik eigenlijk heel leuk! Zelf vind ik die vrijheid erg prettig en werk ik het beste door gewoon te gaan doen! Niet al te veel focus op de theorie, maar alles meteen in de praktijk toepassen. Dat dat kon tijdens mijn stage bij Acato was top! 

En waarom koos jij voor Acato? 

Toen ik de website van Acato bezocht stonden daar precies de dingen die ik interessant vind: portals & apps. Persoonlijk vind ik dit veel leuker dan alleen het maken van normale websites, dus dat trok me erg aan! 

 

Hoe was je eerste stagedag bij Acato?

Ik stond op en pakte de trein vanuit Delft naar het kantoor in Utrecht. Ik dacht gelijk: “Wat een mooie locatie aan de gracht!”, daar was ik heel erg van onder de indruk. Op kantoor ben ik met mijn stagebegeleider Ramon gaan zitten. Hij was een enorm enthousiaste stagebegeleider, dus daar werd ik ook heel erg enthousiast van. Ik wilde gelijk alles weten en hij wilde alles vertellen. Dus dat kwam goed uit! 

Ook werden er op mijn eerste dag foto’s gemaakt en kreeg ik een tasje vol met leuke en handige spullen. Een heel erg warm welkom! Ik had een aantal keer stage gelopen, maar dit had ik nog niet eerder gehad. Alles was perfect geregeld en ruim van tevoren kreeg ik instructie mailtjes van Lousan, de office manager. Echt top! 

Tijdens de rest van mijn stage heb ik voornamelijk aan 1 project gewerkt waar ik op werd ingepland. Daarnaast kwamen er soms van losse tickets binnen van andere projecten. Tickets zijn kleine issues waar ik even helemaal in kon duiken. Super leuk voor de afwisseling!

 

Welke opdracht vond je het leukst om te doen? 

Het leukste project? Tja, alle projecten hebben super leuke aspecten, maar ik denk dan toch het ABP Pensioenspel. Dit was een project waarbij we een pensioenspel maakten op basis van gamification. Ik voelde me zelfs een beetje een game developer… De assets voor dit project werden aangeleverd en het was heel leuk om visueel aan de slag te gaan met animaties. Aan zo’n interactief project had ik nog nooit eerder gewerkt. 

 

Gaaf! Ik dacht dat je ook aan de Carculator van Justlease hebt gewerkt? 

Ja, ik heb meegewerkt aan de Carculator. Ook een erg gaaf project! Justlease is een groot en bekend bedrijf, dus het was heel cool om aan dit project bij te mogen dragen. Wat nieuw voor mij was was het contact met de klant; erbij zitten tijdens hun stand-ups en werken met hun product owner. Super leerzaam! Zelf heb ik bijgedragen aan onder andere het overzicht en de filters. Sowieso was het hele proces één grote samenwerking, dus iedereen heeft een steentje bijgedragen!

 

Wat is het belangrijkste dat je tijdens deze projecten hebt geleerd?

Naast alle technische elementen heb ik vooral geleerd hoe het is om met een groter team te werken en vooral samenwerken. Hoe vervul je je rol binnen het team? En hoe geef je hier invulling aan? Ik denk dat dat het meest leerzame was. 

Met welke nieuwe frameworks/programma’s heb je gewerkt tijdens je stage?

Het framework React heb ik zo snel mogelijk geprobeerd onder de knie te krijgen, zodat ik kon meewerken aan het ABP Pensioenspel. Ook nieuw was het programma Netlify, waar de pipelines op draaien en websites gebouwd worden voor de frontend. Het was gaaf om te zien hoe alle broncode wordt omgezet naar een echte website! 

Ook heb ik me tijdens mijn stage gericht op de samenwerking tussen UX en frontend development. UX designers werken met programma’s zoals Figma, Zeplin en Invision. Echte ontwerptools! Daar heb ik zelf niks in gemaakt, maar hier zitten ook onderdelen in voor frontend developers zoals een stukje CSS. Gaaf om te zien! 

 

Stage lopen tijdens corona is anders dan normaal, hoe vond je dit?

In het begin van mijn stage ging ik meerdere keren per week naar kantoor in Utrecht. Hartstikke gezellig, maar ik vond thuiswerken stiekem ook best prima. Lekker in mijn eigen bubbel. Toen de tweede golf kwam, werd thuis stage lopen de standaard. En dat ging allemaal vloeiend! Je mist natuurlijk wel de interactie met collega’s, maar gelukkig kunnen we nu weer vaker naar kantoor. 

 

Jij mocht blijven na je stage! Had je dit verwacht? 

Ik kijk eigenlijk nooit zo ver vooruit, dus tijdens mijn stage ook niet. Maar Acato wilde me graag hebben, wat super was! Ik moest er eerst even over nadenken of de baan met mijn studie te combineren was, want ik ben nog bezig met afstuderen. Maar tegen een vast contract zeg je geen nee! Dus nu werk ik 18 uur per week als frontend developer bij Acato. 

 

Waarom zou je stagelopen bij Acato aan iedereen aanbevelen?

Als stagiair bij Acato kreeg ik erg veel vrijheid en vertrouwen, iets dat ik heel fijn vind! En wanneer ik hulp nodig had, was mijn stagebegeleider er. Ook binnen het team stond iedereen altijd klaar om te helpen.

Daarnaast heeft Acato grote klanten! Je werkt hier als stagiair niet mee aan een kleine website voor de bakker om de hoek, maar echt aan grote projecten. Die zelfs op de tv komen zoals bij de Carculator van Justlease. Toch wel heel gaaf als je het project waar je aan hebt gewerkt voorbij ziet komen. Dat was echt een hoogtepunt! 

Kom jij ook frontend stage lopen bij Acato?

Ben jij net als Ruben helemaal gek van frontend, wil jij kennis opdoen en meewerken aan gave projecten? Klik dan hieronder en solliciteer voor een stageplek in ons frontend-team!