Jarenlang werk je aan een product, dienst of feature. Je hebt het gevoel dat dit wel eens een groot succes kan gaan worden. Dan komt de lancering… en blijkt dat het niet aanslaat. Poeh, dat is even slikken. Helaas komt dit scenario maar al te vaak voor. Daarom werken wij bij acato graag met de ‘validated learning’ methode. We maken het product dan snel testbaar, zodat we al in een vroeg stadium feedback krijgen en kunnen bijsturen. Zo komen we tot een product waar jouw klanten écht op zitten te wachten!
De Lean methode
Het hierboven geschetste doemscenario is natuurlijk de grootste angst van elke ondernemer. De Amerikaan Eric Ries veegde deze traditionele manier van ontwikkelen van tafel met de Lean methode. Deze beschreef hij in zijn immens populaire boek: The Lean Startup. Zoals de naam van het boek al zegt is deze methode gericht op startups, maar deze startup mentaliteit kan ook (of misschien wel juist) binnen grote ondernemingen tot zeer mooie resultaten leiden. Een belangrijk begrip binnen deze methode is ‘validated learning’.
Validated learning
‘Validated learning’ komt er op neer dat je zo vroeg mogelijk in het proces al om feedback vraagt van de klant. We bouwen het minimaal vereiste product om te kunnen testen, ook wel the Minimum Viable Product (MVP) genoemd, en dit leggen we voor aan de eindgebruiker. We meten de resultaten, trekken onze conclusies en sturen vervolgens bij.
Dit proces herhalen we regelmatig, waardoor het uiteindelijke product compleet aansluit op de wensen van jouw klant. Natuurlijk kan de conclusie ook zijn dat het gewoon niet gaat werken en dat we een totaal andere weg in moeten slaan. Jammer, maar vooral heel fijn dat we daar achter komen voor er enorme bedragen zijn geïnvesteerd

The Minimum Viable Product (MVP)
Gaan wij met ‘validated learning’ aan de slag voor jouw website of app? Dan beginnen we met een MVP. Dat mag onaf, het mag een concept zijn en er moet vooral niet te veel tijd en geld in gestoken zijn. Als het nodig is bouwen we een postkantoor na (om bijvoorbeeld het nieuw ontworpen kassasysteem te testen voor PostNL), maar het kan ook zijn dat het volstaat om de straat op te gaan met twee versies van een ontwerp en een supersnelle guerilla test te doen (voor Riksja Travel om het begrip van verschillende nieuwe proposities te testen).

Minimale waste en maximaal resultaat
Door ‘validated learning’ (of ‘customer validation’ zoals Steve Blank het noemt) in te zetten ontwikkel je alleen de features waar de klant daadwerkelijk op zit te wachten. Dat zorgt ervoor dat je extreem efficiënt kunt werken en zo min mogelijk waste hebt. Bovendien ben je er op deze manier veel zekerder van dat wat je ontwikkelt ook echt iets gaat opleveren.
Aan de slag!
Wil jij ook met ‘validated learning’ aan de slag? Samen gaan we voor het maximale resultaat, met zo min mogelijk effort!