"Bij Acato draait het om meer dan alleen werk."

Laurens – backend developer

Laurens is sinds 2 jaar backend developer bij Acato. Benieuwd naar hoe backend hem blijft uitdagen en waarom hij heeft gekozen voor Acato? Dat vertelt deze iOS fanaat je (tussen het draaien van code door) in onderstaand interview.

Profiel

  • Laurens, 32 jaar.
  • Al 8 jaar actief als (backend) developer.
  • Werkt sinds 2019 bij Acato.

 

Houdt naast developen van:

  • check Alles dat Apple ooit ontworpen heeft.
  • check Het kijken en analyseren van arthouse films.
  • check 'Normale' pindakaas zonder nootjes.
  • check Een potje tennis & padel op z’n tijd.

Wat is de essentie van jouw werkzaamheden als backend developer?

Mijn werk omschrijf ik eigenlijk altijd als: het zo efficiënt mogelijk opslaan en ophalen van data. Waar deze handelingen plaatsvinden hangt af van de opdracht. Soms is dit intern in onze eigen systemen, maar ook moet er met regelmaat extern gecommuniceerd worden met systemen buiten Acato. Dit is de essentie, maar elke backender geeft natuurlijk een eigen invulling aan hoe deze werkzaamheden worden uitgevoerd. 

 

Waarvoor kloppen jouw collega’s bij jou aan?

Als je mij een probleem geeft, denk ik altijd in mogelijkheden. Waar veel anderen zouden denken: “Dit is mij toch iets te complex…” ben ik ervan overtuigd dat elk probleem op te lossen valt. Zolang je maar genoeg over het probleem weet. Alles om ons heen is geautomatiseerd en computers kunnen dingen die we vroeger nooit voor mogelijk hadden gehouden. Wanneer je kan definiëren waar het misgaat en de juiste input krijgt, valt elk probleem op te lossen. Althans, daar ben ik van overtuigd. 

 

“Computers kunnen dingen die we vroeger nooit voor mogelijk hadden gehouden, dus denk in mogelijkheden! ”

 

Daarnaast wordt er altijd gezegd dat je precies moet kunnen werken en doorzettingsvermogen moet hebben als backend developer. Met dit laatste ben ik het eens, want vaak denk je de juiste oplossing te hebben en dan werkt deze toch niet helemaal… Dan zul je toch echt moeten doorzetten! Wat betreft het secuur werken, denk ik dat je snel genoeg merkt wanneer je niet secuur genoeg bent geweest. Dan werkt jouw oplossing namelijk simpelweg niet.

Hoe ziet jouw werkdag bij Acato eruit? Een kop koffie en dan… 

Mijn werkdag begint vaak met een stand-up meeting. Met een groep collega’s bespreken we tijdens deze meeting een specifiek project door en wat hiervoor op de planning staat. Na de stand-up check ik mijn mail, berichten via Slack en maak ik tijd voor kleinere klussen. Ik werk aan veel verschillende projecten tegelijkertijd. Er zijn dus altijd projecten die net zijn afgerond en waar nog kleine dingen voor gedaan moeten worden. 

Hierna ga ik full-focus aan de slag met mijn projecten. Als je tenminste niet gestoord wordt voor een interview. 😉 Op het moment gaan we natuurlijk niet naar kantoor, maar wanneer dit wel het geval is lunchen we met z’n allen om 12:30. Daarnaast hou ik ook vaak een aantal korte pauzes door een potje pingpong te spelen met collega’s. Dit maakt het wel zo gezellig! 

 

Waar haal je het meeste voldoening uit als backend developer?

Het meeste voldoening haal ik uit klanten die naar mij toekomen met een probleem dat ik vervolgens mag gaan begrijpen en oplossen. Dit zijn klanten waarbij je zelf mee mag denken en waarvoor je uit het niets iets mag gaan maken waar zij veel aan hebben. Het blijft toch leuk als een klant zegt: “Wow, dit bespaart me veel tijd en maakt mijn systeem minder foutgevoelig!”

 

En wat maakt backend developer zijn bij Acato zo leuk?

Het klinkt misschien cliché, maar dit zijn naast de projecten echt de mensen en de sfeer. Acato is geen gigantisch groot bedrijf, maar alsnog werken hier veel verschillende soorten mensen. Je vindt hier dus altijd een paar personen met wie je een band kunt opbouwen. Iedereen kan hier zichzelf zijn! Wat fijn is, want ik kan me ook werkplekken voorstellen waar dit niet het geval is.

 

“Het klinkt misschien cliché, maar de mensen en sfeer maken Acato zo leuk.”

 

Daarnaast maken de projecten en de klanten Acato ook een gave plek om te werken. Het klantcontact dat je hier als backend developer hebt, de vrijheid om zaken aan te pakken zoals jij zelf wilt en het stukje dankbaarheid vanuit de klant. Dat is naast alle gezelligheid ook waarom je doet wat je doet: uitdagende problemen oplossen!

Op welk project ben je het meest trots?

Moeilijke vraag, want dan moet ik graven in 2 jaar Acato… Ik denk dat mijn favoriete project Boxx! voor PostNL is. Het is zeker niet het enige project waar ik trots op ben, maar voor Boxx! konden we aan de slag met de server infrastructuur die we met Docker bij AWS hebben ingericht. De voordelen hiervan zijn onder andere meer stabiliteit. 

Dit is zeker niet iets dat voor ieder project mogelijk is, maar het was een vereiste vanuit PostNL vanwege de omvang van het project. Werken met AWS was voor mij relatief nieuw, maar naar mijn idee wel echt de toekomst. Het is vet dat ik meer kon leren over deze efficiënte manier van code draaien tijdens het project. 

Wat maakt Acato zo’n fijne werkgever?

Ik heb niet bij veel bedrijven intensief gewerkt, maar met 100% zekerheid zeg ik: de sfeer op de werkvloer. Bij Acato heb ik het idee dat het niet alleen over werk gaat, maar dat iedereen het ook belangrijk vindt om elkaar buiten werk te leren kennen. Problemen van klanten oplossen doe je als backend developer in principe bij elk bedrijf, maar het tafeltennissen, naar buiten kunnen om te voetballen en de algehele vrijheid maken Acato speciaal. 

Ik bedoel, welk bedrijf gaat er nou met z’n allen naar Valencia om hier 2x een week te werken? Er is gewoon veel mogelijk, wat ik erg op prijs stel. Als je iets voorstelt zijn er altijd mogelijkheden om dit te realiseren: van naar Café de BieB en een Catan avond tot de office manager die mijn favoriete pindakaas haalt voor bij de lunch. Het zit ‘m in de kleine attente dingen!

 

Hoe heb je jezelf ontwikkeld als developer bij Acato?

Voordat ik bij Acato aan de slag ging, heb ik bij een kleiner internetbedrijf gewerkt. Ik heb bij Acato veel geleerd door de grotere omvang van projecten. Hoe zet je op een efficiënte manier een project op voor een systeem dat door heel veel mensen gebruikt wordt? Hier komen veel uitdagingen bij kijken en heb ik veel van kunnen leren. 

 

“Als backend developer bij Acato kun je je volledig focussen op backend, dus geen frontend klusjes tussendoor!”

 

Daarnaast mag je je als backend developer bij Acato volledig focussen op backend en portals. Waar ik bij vorige werkgevers vaak ook frontend en WordPress klusjes tussendoor moest doen, kan ik me hier helemaal toespitsen op API’s maken. Volledige focus op wat ik leuk vind zonder afleiding, hierdoor leer je veel! 

Waarom zou je Acato aanbevelen aan andere backend developers?

Dit is een combinatie van alle zaken die ik zojuist al heb benoemd. Er heerst een oprecht prettige sfeer bij Acato. Het is ongedwongen en iedereen kan hier z’n plekje vinden, of je het nou gezellig vindt om naar borrels te gaan of liever vanuit huis werkt. Ook het feit dat ik me volledig kan focussen op backend en het bouwen van portals, maakt werken bij Acato fijn. Ik denk dat iemand het beste kan aanvoelen of Acato de juiste keus is door een keer langs te komen op kantoor in Den Haag of Utrecht, dan ervaar je het zelf! 

Mocht je specifieke vragen hebben aan Laurens of wil je meer weten over Acato, neem dan gerust contact op via info@acto.nl Vinden we leuk! 

Benieuwd wat Acato jou te bieden heeft?

 

‎‎‎‎