Dynamisch bedieningspaneel voor bestuurders

GVB, openbaarvervoerbedrijf gemeente Amsterdam

GVB zat in een aankooptraject van nieuwe trams. Hierin was behoefte aan een goed functionerende interface voor OV bestuurders en conducteurs. Een mooi moment om de interface in al hun voertuigen aan te pakken.

Kaartjes verkopen, de tram, bus of metro besturen en ook nog eens in contact blijven met de meldkamer. Een bestuurder in het OV doet een hoop tegelijk. En dat allemaal vanaf zijn of haar eigen ‘cockpit’. Hoe zorg je ervoor dat dit allemaal soepel verloopt? Wij gingen aan de slag met een ontwerp voor een dynamisch bedieningspaneel.

De juiste informatie op het juiste moment

 

GVB was op zoek naar een slim bedieningspaneel dat aansluit op de handelingen die een bestuurder of conducteur in hun voertuigen moet uitvoeren. De reeks aan handelingen hebben we dan ook als uitgangspunt voor het ontwerp gekozen. Zo is de huidige rit zichtbaar wanneer de tram rijdt. En is kaartverkoop automatisch zichtbaar als het voertuig is gestopt. Alleen de noodzakelijke functies in beeld. Lekker clean en to the point.

Gemakkelijk communiceren met de meldkamer

 

Naast kaartverkoop en de rit informatie loopt ook de koppeling met de GVB meldkamer via het bedieningspaneel. Storingen en berichten worden zo centraal doorgegeven. Door de animatie die je ziet wanneer er een bericht is. Zo wordt de aandacht van de bestuurder op de juiste manier getrokken, zonder direct af te leiden.

Gebouwd voor uitbreiding

 

Tot slot was het belangrijk dat het ontwerp goed aansluit op verschillende gebruikers en gemakkelijk uitgebreid kan worden. Zowel de bestuurder en de conducteur als de monteur maken gebruik van het bedieningspaneel. Zij hebben allemaal toegang tot verschillende functies. Het ontwerp is daarom zo opgebouwd dat het meeschaalt met de functies die beschikbaar zijn. Je zet er gemakkelijk nog 1 bij.

 

Resultaat

 

Het bedieningspaneel wordt momenteel gebruikt in de GVB trams en bussen in Amsterdam. De metro’s zijn de volgende stap. In samenwerking met onze tech-partner Ximedes en de gebruikers panels van GVB maken we het platform steeds beter. De basis staat in ieder geval als een rots!

Het bedieningspaneel is ontwikkeld als onderdeel van het GIVA project, in samenwerking met onze partner Ximedes.

 

Meer weten over dit project?