Digitale toegankelijkheid
Samen maken we jouw website of applicatie toegankelijk
Digitale producten voor iedereen
Wist je dat er in Nederland zo’n 4 miljoen mensen zijn die een beperking hebben waardoor ze moeite hebben met het bedienen van een website? Denk aan mensen met een visuele, auditieve, motorische of cognitieve beperking. En dat zijn er heel veel!
Wij helpen overheidsorganisaties én het bedrijfsleven digitaal toegankelijk te worden. Zo bereik je in Nederland alleen al 24% meer mensen én sluit je niemand buiten. Win win toch?
Hoe doen we dat?
We ontwerpen, ontwikkelen en beheren digitoegankelijke websites en applicaties. We zorgen ervoor dat bestaande en nieuwe websites voldoen aan de wettelijke criteria (WCAG 2.1 A en AA). Dit kunnen we voor je betekenen:

Advies

Digitaal toegankelijke websites, apps en portals

Usability testing

Training en workshops
Deze organisaties gingen je voor
Van gemeentes tot organisaties in de sociale dienstverlening. We werken met plezier samen aan toegankelijke websites en applicaties. Met resultaat kregen deze organisaties snel en eenvoudig een unieke website die voldoet aan alle verplichte eisen.
We maken het graag makkelijk voor je
Bij het digitaal toegankelijk maken van een website of applicatie kan er al snel veel op je afkomen. Met onze ruime ervaring in digitoegankelijkheids-projecten nemen we graag noodzakelijk werk uit handen.
- check We stellen een plan van aanpak op en zorgen dat alle WCAG 2.1 A en AA criteria hierin meegenomen worden.
- check In elke fase is er een digitoegankelijkheids-specialist aangehaakt om de toegankelijkheid te waarborgen.
- check We helpen met het organiseren van een onafhankelijke audit bij gespecialiseerde onderzoeksorganisaties en het opstellen van een toegankelijkheidsverklaring.
“Voldoen aan de Digitale Toegankelijkheid criteria vereist bewustwording én aandacht in de ontwikkelprocessen. Bij acato hebben we per discipline een Accessibility expert die de teamleden en de klant uitdaagt in: keuzes maken en rekening houden met/werken conform de kaders.“
Waarom digitaal toegankelijk?
Van boodschappen doen tot een treinkaartje kopen, tegenwoordig gaat bijna alles online. En wij vinden dat iedereen daar gebruik van moet kunnen maken. Als maatschappij vinden wij dat ook. Sinds september 2020 zijn overheidsinstanties verplicht om digitaal toegankelijk te zijn. En ook op Europees niveau gaat dit gelden voor heel veel publieke en private sectoren en dat is fantastisch nieuws!
Een inclusieve wereld is niet alleen een betere wereld, je bereikt als bedrijf ook veel beter je doelgroep. Geschat wordt dat meer dan 80 miljoen mensen in de Europese Unie een fysieke beperking hebben. Dat is 1 op de 5 Europeanen! Zonde als je die mensen minder goed bereikt natuurlijk. Bovendien houdt Google rekening met indexeren van toegankelijke en minder toegankelijke websites.
Wij zijn er van overtuigd dat digitale toegankelijkheid de standaard wordt in web- en appontwikkeling, net zoals informatiebeveiliging. We passen de richtlijnen daarom ook zoveel mogelijk toe in al onze projecten met behulp van een accessibility expert.


Slim bouwen met NL design system en Open webconcept
Nederland telt meer dan 1600 overheidsorganisaties, elk met eigen websites en applicaties. Vaak maken websites van deze organisaties gebruik van dezelfde soort componenten. Om dit slim te kunnen hergebruiken zijn er twee initiatieven opgezet waarin componenten met elkaar gedeeld worden. Zoals het NL design system en het Open webconcept.
We participeren in deze initiatieven en zetten deze ontwerpsystemen tijdens het bouwen van jouw website zo effectief mogelijk in. Dit scheelt veel kosten voor jou en anderen kunnen hergebruiken wat jij hebt toegevoegd. Het is hierbij belangrijk dat er een expert aanhaakt die precies weet welk initiatief het beste voor een project ingezet kan worden. Onze experts weten hier gelukkig alles vanaf en zullen je in dit proces begeleiden en adviseren!
Inclusief schrijven
Als we het over toegankelijkheid hebben, gaat het al snel over kleurcontrast of een pagina screenreader proof maken. Maar wat ook grote invloed heeft op digitoegankelijkheid is het kunnen begrijpen van tekst. Zowel mensen met een cognitieve beperking, andere moedertaal of een leesprobleem zoals dyslexie hebben baat bij tekst die op B1 niveau is geschreven. Hoewel dit geen harde eis is voor WCAG A en AA level (wel AAA), kan dit wel een groot verschil maken voor de gebruiksvriendelijkheid van je website of applicatie. Denk maar eens aan een persoon met dyslexie die een stuk tekst door moet worstelen om erachter te komen hoe ze een kortingspas kan aanvragen of belasting moet aangeven. Onder anderen korte bondige zinnen, opdeling in punten en visuele hulpmiddelen helpen bij het begrijpend lezen. Wij helpen je inclusief te schrijven om zo een veel groter bereik te creëren.
Meer over weten over inclusief schrijven?

Nieuwsgierig wat we voor jou kunnen betekenen?
Contact
Met onze experts sparren over jouw uitdaging?

Annet
- Accessibility expert
- call 070 3229481
- email annet@acato.nl

Tom
- Accessibility expert
- call 070 3229481
- email tom@acato.nl

Jeroen
- Gemeente website expert
- call 070 3229481
- email jeroen@acato.nl