9

Even een heel ander onderwerp vandaag: climate change. Een onderwerp dat misschien niet direct een link lijkt te hebben met ons vak. Toch zou het voor mij juist super interessant zijn als we daar als internetbureau juist wel iets mee zouden kunnen doen. Vorige week was ik namens acato aanwezig op het congres ‘What Design Can Do’ in Amsterdam, een (vrij activistisch) congres met het doel om bedrijven en regeringen op te roepen meer creativiteit (ontwerpers) in te zetten bij het zoeken naar antwoorden en oplossingen voor grote thema’s als klimaatverandering. De vraag voor ons dus: wat kunnen wij als ontwerper doen op dit gebied?

What Design Can Do?

What Design Can Do (WDCD) is in 2011 opgericht. WDCD organiseert jaarlijks een congres rond een actueel maatschappelijk thema. Daarbij worden sprekers uit verschillende disciplines (o.a. academici, ondernemers, politici, ontwerpers, architecten) bij elkaar gebracht om vanuit hun expertise over dit onderwerp te komen praten en discussiëren met het publiek. Tussendoor worden ‘activation sessions’ gehouden die dieper op een onderwerp ingaan d.m.v. een workshop of discussie in een intiemere setting.

De laatste tijd ben ik zelf ook bezig om te kijken hoe ik nog meer voldoening uit mijn werk kan halen, door bijvoorbeeld dingen te doen die ook echt boeien. Dus niet alleen maar dingen maken die mooi zijn, of die voor meer conversie zorgen, maar actuele vraagstukken oplossen met de dingen waar we goed in zijn: websites maken en identiteiten ontwerpen. Vandaar dan ook dat het me super interessant leek een kijkje te gaan nemen bij WDCD. Ik heb me ingeschreven voor dag twee waar onder meer een tweetal wetenschappelijk onderzoekers, twee sprekers uit de voedselindustrie, ontwerpers en een politicus zullen spreken.

De highlights van de WDCD

Alle sprekers waren heel erg verschillend en met heel uiteenlopende achtergronden en motivaties, wat het juist ook interessant maakte. Juist die verschillende invalshoeken spraken mij erg aan. Om een indruk te geven van de dag licht ik een paar interessante sprekers uit.

Circular product design

Conny Bakker, de eerste spreker van de dag is professor aan de TU in Delft en zij sprak over haar onderzoek naar Circular product design en het belang om dit aan studenten (industrieel ontwerpen) mee te geven als nieuwe manier van denken. Wanneer je een goed product maakt, vervaardigd van goede grondstoffen en met een goede gebruikservaring, dan ben je goed bezig. Waar je dan echter nog niet over na hebt gedacht is wat ermee gebeurt als het afval wordt. Dat we al langer nadenken over de grondstoffen die gebruikt worden in onze producten is mooi, maar hoe creëren we een business model waarbij producten langer meegaan, gerepareerd kunnen worden of herbruikbaar zijn? Dat is de volgende stap. Haar oproep is dan ook om vooral studenten deze kennis mee te geven, omdat zij de volgende generatie ontwerpers zijn.

Een goed voorbeeld van circular product design:

Wat de plantenwereld ons kan leren

Marko Brajovic is architect en gespecialiseerd in Biomimetics (Biomimetics or biomimicry is the imitation of the models, systems, and elements of nature for the purpose of solving complex human problems) en gefascineerd door bamboe als bouwmateriaal. Het groeit als onkruid en de mogelijkheden zijn enorm groot.

Hij probeert in zijn werk niet alleen te kijken naar de werking van de natuur, maar ook rekening te houden met een minimale impact die een ontwerp op z’n omgeving heeft.

“It is crucial that every professional in the field develops a positive relationship with the environment. A good designer should know the origin of all materials and be aware that you must use them in an intelligent manner, and to respect them.” (Marko Brajovic)

Green plan Mexico City

Zelfs de oud-burgemeester van Mexico City, Marcelo Ebrard, is afgereisd naar Amsterdam om te komen praten over zijn visie op het thema klimaatverandering.

Heel bescheiden vertelde hij over zijn rol als burgemeester, hoe hij aan de hand van de hoeveelheid kauwgom per stoeptegel in Mexico-Stad af kan lezen hoe goed het met zijn stad gaat. Hoe hij de bewoners van Mexico City massaal aan het fietsen heeft gekregen en de stad mede door hem een beetje schoner is geworden.

Bruce Mau

Als afsluiter van het congres sprak visionair en ontwerper Bruce Mau over zijn visie dat we design niet enkel moeten zien als een visuele uitingsvorm van een idee, maar design als methode zouden moeten zien om de toekomst vorm te geven. Ontwerpers, maar eigenlijk alle burgers roept hij op, om zich bewust te worden van hun potentieel om dingen te veranderen, en om gezamenlijk een wereld te creëren van gedeelde welvaart.

In 2010 richtte hij samen met zijn vrouw en partner Bisi Williams The Massive Change Netwerk op. Een project waarin verschillende disciplines bij elkaar gebracht worden om opnieuw na te denken over hoe ontwerpers hieraan een bijdrage kunnen leveren.

“It’s not about the world of design, it’s about the design of the world.”

Dansjes en “cocktails”

De dag werd afgesloten met een band en een dansje, waar zowaar iedereen enthousiast aan mee leek te doen. Dat is toch een hoopvol en blij einde van een dag vol mooie verhalen en ideeën die de ontwerper moed geven. Oké, een klein zeur-dingetje dan: de cocktailparty die ons was beloofd was wel een beetje treurig te noemen. Een paar plastic borrelglaasjes met een bodempje van iets waar ik nooit achter zal komen, aangezien de voorraad niet langer strekte toen ik arriveerde ;).

Wat ik mee naar huis nam

Wat voornamelijk is blijven hangen is dat oplossingen voor grote maatschappelijke thema’s ook klein kunnen beginnen. Ook al lijkt het onderwerp misschien een ver van je bed show voor een internetbureau, ik denk dat we juist in ons vak heel veel invloed kunnen hebben op onze toekomstige manier van leven. Internet en mobieltjes zijn niet meer weg te denken uit ons leven, dus laten we daar juist slim gebruik van maken!

  • Think big, start small
  • Waste is design gone wrong (Conny Bakker)
  • Ben je bewust van het feit dat je invloed hebt
  • Denk na over het hergebruik van voorwerpen, maar ook van ideeën
  • Dare to be great (Polly Higgins, lawyer en spreker op WDCD)

Bedankt WDCD! Het was een inspirerende dag. Ik zal de boodschap overdragen op mijn lieve collega’s om samen met hen nog mooiere dingen (of zelfs een mooiere wereld) te maken.

Van gedachten wisselen over een nieuw idee of een offerteaanvraag?