Acato pop-up office: een week werken in Valencia

Een vrije aanpak is de kern van het succes. 

Deze maand was een deel van ons team een week te vinden in Valencia. Waarom? Nou, we hadden daar een pop-up office en daar mochten we in 2 groepen naartoe. Super leuk natuurlijk! Maar niet alleen leuk, het heeft ons ook heel veel opgeleverd. Wat houdt zo’n pop-up office precies in en vanwaar dit initiatief? Een interview met Valentijn, één van onze partners en mede-initiatiefnemer van de acato pop-up office.

Deze maand was een deel van ons team een week te vinden in Valencia. Waarom? Een interview met Valentijn, één van onze partners en mede-initiatiefnemer van de acato pop-up office.

Twee weken in Valencia, cool! Maar wat was nu de bedoeling?

De acato pop-up biedt onze medewerkers de gelegenheid om 1 week lang in een totaal andere omgeving hun werk te doen. Wij zorgen voor een mooie Airbnb en we zorgen dat je er komt… verder is er co-working space ter plekke geregeld. En dat is het dan ook!

Wij bieden onze medewerkers de vrijheid om de week zelf in te vullen. Kies je ervoor om je laptop open te slaan in een Spaanse tapas bar of op die coole wifi spot dichtbij het strand? Of ga je mee in het ritme van de stad en doe je tussen de middag even een Spaanse powernap – dat is helemaal aan de acati zelf. Daarnaast is het team ter plaatste ook “zelfsturend” om maar wat populaire termen te gebruiken. Eigenlijk is er niets georganiseerd – en dat is juist de charme. Je trekt zelf je plan.

 

Hoe kwam je op dit idee en waarom dit initiatief?

We willen als acato invulling geven aan de kernwaarden Eager, Sharp en Fresh. Dat moet je niet alleen zeggen, dat moet je ook doen. Prikkelen en onderscheiden zeggen we dan – maar prikkelen en onderscheiden doe je niet door meer te betalen voor talent. Bestaande en nieuwe talenten zijn op zoek naar andere zaken! Een inspirerende werkomgeving, toepassing van de nieuwste technieken of nog grotere talenten om je heen waar je van kunt leren. Maar dus ook inspiratie. Dat was de basisgedachte – hoe kun je inspireren?

Het idee kwam voort uit een combinatie van bestaande zaken – zoals het zo vaak gaat bij innovatieve initiatieven! Ikzelf mocht veel in andere steden in het buitenland werken. Ik weet hoe dat je horizon verbreedt – je nieuwe mensen leert kennen. En vaak worden allerlei trainingen en cursussen op de meest exotische plaatsen gegeven. In mijn netwerk hoorde ik iemand praten over een soortgelijk initiatief als de acato pop-up. Die drie zaken brachten me op het basisidee “een week werken op een inspirerende plaats”. Vervolgens hebben wij als partners e.e.a. gefinetuned; de stad gekozen, de karakteristieken van een locatie bepaald en de gedachte verder in detail vormgegeven.

Wat waren jouw verwachtingen en zijn ze uitgekomen?

We hebben ook voor een soort “lean” aanpak gekozen. Geen eisen stellen aan hoeveel werk er gedaan moet worden, geen eisen aan hoe de inspiratie opgedaan moet worden. En dus ook geen programma waarin van uur tot uur bepaald is wat je gaat doen. Focus op de kern; een week werken op een inspirerende plaats!

Deze vrije aanpak was ook de kern van het succes.

We hoopten op enthousiasme – en dat was er vanaf de aankondiging. We wisten ook dat de omgeving wel eens met de wenkbrauwen zou kunnen fronsen. Dat viel echter enorm mee; klanten, partners en mensen rondom acato reageerden allemaal ronduit positief. Er waren zelfs reacties van partijen die voornemens zijn de opzet te kopiëren. Tenslotte hadden we “ter inspiratie” wat challenges meegegeven. Het was aan onze mensen hoe en of ze daar invulling aan wilden geven. Daar zijn prachtige vlogs, plannen voor de online marketing, blogs en andere zaken uit voortgekomen. Daarin zijn onze verwachtingen overtroffen.

Welke learnings heb jij hieruit getrokken?

Ten eerste; de vrije aanpak, door de globale kaders te scheppen kun je prima invulling (laten) geven aan een dergelijke week. Ten tweede; “the obvious learning”; in een andere omgeving en zo dicht op elkaar leer je elkaar veel beter kennen – het teamgevoel wordt versterkt. Ten derde; de learning dat het klopt en werkt – het is een hele goede en dankbare investering in onze mensen!

Motivatie en inspiratie zit niet verpakt in een maandsalaris

Wat heeft het concreet opgeleverd?

De zaken die hierboven genoemd zijn het meest concreet. Maar het allerbelangrijkste dat het opgeleverd heeft is juist niet concreet. Wij zijn ervan overtuigd dat we een nog sterker team zijn geworden, nog trotser op ons als acato omdat wij bijzondere dingen doen. Omdat wij prikkelen en onderscheiden in de praktijk brengen en echt voelen. Wie wil er nu niet longboarden langs het strand van Valencia na een dag lekker werken in de oude binnenstad?

Wij zijn ervan overtuigd dat we een nog sterker team zijn geworden, nog trotser op ons als acato omdat wij bijzondere dingen doen.

Zou je het andere bedrijven aanraden?

Dat zou ik zeker; waarbij het de kunst is het te durven loslaten. Managers neigen naar controle, strenge programma’s die een deliverable moeten hebben; “Als ze een week weg zijn wil ik wel resultaten zien!”. Wij denken dat je een dergelijke week niet op die manier moet inrichten – een beetje sturing mag, maar geef het team vooral kaders. Schep de omgeving zodat ze zelf invulling kunnen geven aan het resultaat.

Gaat dat niet vanzelf – en hangt jouw crew alleen maar in de kroegen en is er geen enkele productiviteit of initiatief dan is er iets anders fundamenteel mis. Met een pop-up office ga je dat niet oplossen.

Volgend jaar weer?

Ja, dat zijn we zeker van plan. Het ultieme doel is natuurlijk een permanente locatie in een andere omgeving. Waar je ook je klanten kunt uitnodigen voor bijvoorbeeld de concepting fase van een traject. Of waar je een aantal sprints kunt doen die vragen om een dergelijke omgeving. Zie het als een flexibele hub, misschien bemand door enkele vaste krachten, waar regelmatig collega’s vanuit de acato offices een weekje komen knallen om los te zijn van hun bekende, bestaande omgeving.

De energie die daarbij vrijkomt is goed voor onze mensen en daarmee ook goed voor de continuïteit van acato als geheel. Maar ook hier weer lean; voordat we dat ultieme plaatje hebben bereikt genieten we van het proces daar naartoe.

Wil je meer weten over onze acato pop-up office? Heb je hier zelf ideeën of ervaringen bij? We spreken je graag! Bel of mail ons.