Acato groeit door en neemt Foursites over

Valentijn, Mike & Anniek delen alles over dit nieuwe avontuur!

Sinds 14 februari 2022 is Foursites onderdeel geworden van de Acato Group. Een overname in lijn met de groei die Acato voor ogen heeft. 

De overname van Foursites is de tweede overname in korte tijd. Goed nieuws, want we wilden nog verder doorgroeien. Maar waarom is groei zo belangrijk? In onderstaand interview vertellen Valentijn (managing director Acato) en Anniek & Mike (oprichters Foursites) meer over het belang van groei. Ook stellen onze nieuwe collega’s van Foursites zich voor, want voor hen is dit het begin van een nieuw avontuur als onderdeel van de Acato Group. 

Hoe kwam de overname tot stand? 

Mike: Tien jaar geleden hebben Anniek en ik Foursites opgericht. We zijn dus op best jonge leeftijd begonnen met ondernemen. We hebben in deze tien jaar keihard gewerkt om het beste uit ons bedrijf te halen. Op een gegeven moment hebben we onszelf afgevraagd: Is dit wat we de rest van ons leven willen doen? We kwamen tot de conclusie dat we allebei toe zijn aan een nieuwe persoonlijke uitdaging. Het bedrijf en de medewerkers zijn klaar voor groei en grotere klanten, alleen hebben wij voor onszelf de beslissing gemaakt om niet opnieuw zo’n transitie in te willen gaan. Er was dus een nieuwe energie nodig om deze groei te realiseren en een partij die het stokje van ons kon overnemen. 

Valentijn: Terwijl Mike en Anniek op zoek waren naar iemand om het stokje aan over te dragen, waren wij op zoek naar een mogelijkheid om onze groei ook niet-organisch te versnellen. Dat paste dus goed! Nadat zij een bedrijfsmakelaar in de hand hadden genomen, wist deze ons snel te vinden. Vervolgens hebben wij een proposal geschreven waarom en hoe we Foursites als onderdeel van Acato zien. Op basis van dit voorstel werd Acato geselecteerd als de partij die Foursites zou gaan overnemen. Dit was alleen nog maar het begin, want daarna begon het kennismaken en onderhandelen pas echt. Met uiteindelijk een resultaat waar beide partijen blij mee zijn.

Wat was het uitgangspunt van de overname?

Anniek: Wij zochten een partner die echt kan voortzetten wat wij de afgelopen jaren hebben opgebouwd. Het liefst ook op dezelfde wijze als Foursites, met dezelfde diensten, werkwijze en toegankelijke bedrijfscultuur. Ook waren het behoud van medewerkers en onze locatie in Didam belangrijke voorwaarden. Het uitgangspunt was om een partij te vinden die hierin perfect aansluit en dat is gelukt! 

 

“Het opschalen van onze interne capaciteit en kennis is van essentieel belang.”

– Valentijn

 

Valentijn: Voor Acato is het ontzettend belangrijk om te blijven groeien. Waarom? Door te groeien hebben we onze klanten en medewerkers meer te bieden, kan er efficiënter gewerkt worden, hebben we meer technologische kennis en expertise in huis en zullen we nog meer uitdagende projecten kunnen binnenhalen. De afgelopen jaren is Acato veel grotere projecten gaan draaien, waardoor het opschalen van onze interne capaciteit en kennis van essentieel belang is. Ook is het algemeen bekend dat een groter bedrijf stabieler is. In tegenstelling tot een kleiner bedrijf kun je tegen een stootje en zal je niet kapseizen wanneer het even minder gaat. Kortom: een win-winsituatie! 

 

In welk opzicht is deze overname anders dan die van Clearsite?

Valentijn: Eind 2021 hebben we internetbureau Clearsite uit Nieuwegein overgenomen. Het verschil tussen de twee overnames zit ‘m voornamelijk in de dimensie en grootte. Als we kijken naar het aantal medewerkers is Foursites zeven keer groter dan Clearsite. Ook was er bij Foursites al intern de wens om verder door te groeien. Wat beide bedrijven gemeen hebben, is dat ze qua cultuur en mensen goed aansluiten op Acato.

Hebben Acato en Foursites ooit eerder samengewerkt?

Anniek: Nee, eigenlijk niet. Wij hadden zelfs nog nooit van Acato gehoord en jullie ook niet van Foursites. Wel bleek het, terwijl we nog aan het onderhandelen waren, dat jullie wat handjes tekort kwamen doordat er veel medewerkers met ouderschapsverlof waren. Wij hadden wat speling in de planning en toen hebben we besloten om alvast iets voor elkaar betekenen. 

Valentijn: Klopt, zo zijn we richting het einde van de onderhandelingen al gaan samenwerken. De deal was nog niet officieel rond, maar we waren inderdaad al wel voor een aantal klanten (zoals Terberg) aan het samenwerken. Een goede test voor hoe het vervolgens in de praktijk zou gaan!

 

Hoe wisten jullie zeker dat Acato & Foursites een match waren?

Valentijn: Er is een match op technologisch vlak, want allebei bouwen we websites en schrijven we in dezelfde talen. Hierin is veel overlap, dus dat is fijn. Ook het feit dat Foursites wat nieuwe technieken heeft is prettig, want dat schept voor ons beiden weer uitdaging. Maar misschien nog wel belangrijker is dat Acato en Foursites een vergelijkbare bedrijfscultuur hebben: open, professioneel en met beide benen op de grond. Niet te vergeten, Foursites bedient een voor Acato nieuwe regio. Voor ons is deze overname een toegang tot het Oosten en voor hen een poort tot het Westen. Een mooie manier om onze vleugels ook buiten de Randstad uit te slaan.

 

“We hadden al snel in de gaten dat Acato de juiste match was.”

– Anniek

 

Anniek: Het was een lang traject, waarin we ruim negen maanden met elkaar in gesprek zijn geweest. Dit begon met een kennismakingsgesprek bij Acato in Den Haag. Op zo’n moment voel je al wel of het klikt. Toen we ons verdiepten in de organisaties, bleek dat deze goed op elkaar aansloten. Tijdens het vervolgtraject leerden Acato en Foursites elkaar nog beter kennen. Mike en ik hadden gewoon een heel goed gevoel bij Acato en Valentijn als persoon. Bij Foursites en Acato wordt er hard gewerkt, maar geven we onze werknemers ook de vrijheid om zichzelf te ontwikkelen. We hadden al snel in de gaten dat het de juiste match was en naarmate het traject vorderde werd dit gevoel alleen maar sterker.

 

Lijkt me best spannend om een nieuw avontuur aan te gaan…

Mike: Zeker, want je vraagt je toch af of alles op z’n pootjes terecht komt. Gelukkig weten we nu dat dit het geval is. Het was ook best spannend, omdat de overname zo lang achter de schermen heeft gespeeld. Anniek en ik zijn lang bezig geweest met het hele traject en niemand wist ervan. Het nieuws delen met onze medewerkers was dan ook behoorlijk zenuwslopend. Zal iedereen net zo positief reageren als dat wij zijn? Staat iedereen bij Foursites open voor een overname? Het was een hele opluchting om achteraf de positieve reacties te horen.

Ontmoet de medewerkers van Foursites

Jake – backend developer

 

“Toen ik hoorde dat Foursites werd overgenomen, zag ik dat Acato een soortgelijke partij is. Na een gesprek met Pim, Jasper en Valentijn in Didam bleek dat we inderdaad een goede match zijn. En dat dit prima kan gaan werken! Voor mezelf zag ik ook kansen om een stapje verder te komen. Door de overname hebben we een groter development team waarin je meer van anderen kunt leren. Als we het beste van Acato en Foursites samen weten te brengen, kunnen er mooie stappen gezet gaan worden. Ik kijk uit vooral uit naar het werken in een groter team en mezelf verder ontwikkelen!”

 • check Sinds 1.5 jaar werkzaam bij Foursites.
 • check Doet mee aan de 75 Hard Challenge.
 • check Heeft fitness als grootste hobby.
 • check Trapt ook regelmatig een balletje.

Monique – copywriter

 

“Ik had de overname niet zien aankomen, maar ik denk wel dat het een hele goede stap is voor Foursites. Op de dag dat we het nieuws te horen kregen, vroeg iedereen zich natuurlijk wel af wat dit in de praktijk betekent. Gelukkig kijkt iedereen hier nu positief tegenaan, want het biedt ook meer kansen en mogelijkheden om zelf door te groeien. Ik hoop dan ook dat ik mijn talenten op het gebied van copywriting nog meer kan laten zien en inzetten nu we onderdeel zijn van de Acato Group.”

 • check Heeft gewerkt als journalist.

 • check Is altijd in voor uit eten gaan.
 • check Haakt Japanse amigurumi.
 • check Heeft een groot schrijftalent.

Daan – frontend developer

 

“Er zijn veel gelijkenissen in hoe Acato en Foursites werken en communiceren, dus ik had eigenlijk gelijk een goed gevoel bij de overname. En na de gezamenlijke borrel al helemaal! Ik vind het altijd een leuke uitdaging om nieuwe technieken te leren en nieuwe mensen te leren kennen, dus ik zie de overname voornamelijk als een kans. Binnenkort zal ik zeker een keer met een auto vol mensen van Foursites langskomen op kantoor in Den Haag of Utrecht. Natuurlijk gaan we ook nog een week op werkvakantie met z’n allen, dus dan zullen we elkaar echt goed leren kennen.”

 • check Al 7 jaar frontender bij Foursites.

 • check Scheurt het liefst rond op zijn motor.
 • check Speelt graag een potje voetbal.
 • check Woont in het dorp Wehl naast Didam.

Wat zal er veranderen voor de klanten van Foursites en Acato?

Valentijn: Voor de klanten van Acato biedt de overname veel voordelen. Zo hebben we meer capaciteit beschikbaar. Waar het nu soms lastig is om de bezetting zo in te delen dat alle wensen van onze klanten op korte termijn gerealiseerd kunnen worden, zal dit nu beter te organiseren zijn. Dit geldt natuurlijk ook voor de klanten van Foursites. Een belangrijk voordeel van het hebben van meer capaciteit is: dubbele bezetting. Wat betekent dat niet één, maar meerdere developers kennis hebben van dezelfde applicatie. De overdraagbaarheid neemt door deze overname dus toe. Daarnaast kunnen onze klanten nu ook gebruik gaan maken van diensten van Foursites die Acato nog niet aanbood, zoals online marketing en content marketing. 

Mike: We zijn het afgelopen jaar al druk bezig geweest met het verschuiven van het klantcontact van onszelf naar anderen binnen Foursites. Voor de klanten van Foursites geldt eigenlijk: veel blijft hetzelfde, maar er is door deze overname meer mogelijk. Doordat we nu onderdeel zijn van de Acato Group hebben we meer capaciteit en expertise in huis. Zo heeft Acato een groter UX/Design team met veel kennis waar onze klanten van kunnen profiteren.

 

 

Jullie gaan zelf op avontuur. Hebben jullie al enig idee waar en hoe?

Anniek: Goede vraag, want dit is voor ons ook nog niet helemaal duidelijk. We zijn gewend dag in dag uit te werken, dus dat zal best even afkicken worden. In ieder geval staat er een mooie reis op de planning, zodat we er echt even tussenuit kunnen. Daarna staan we open voor wat er op ons pad komt en zien we wel waar dit ons brengt.

Mike: Precies, eerst een mooie reis maken naar Australië. Nu we toch vrij zijn en een lange tijd weg kunnen, gaan we zo ver mogelijk. We hebben hier ontzettend veel zin in!

 

Hoe kijken jullie naar de toekomst van de Acato Group? 

Anniek: Er zitten niet veel bedrijven in onze regio met de omvang van de Acato Group, dus ik denk dat we met de overname een statement maken. Zowel om grotere klanten als ervaren personeel aan te trekken. Acato en Foursites vullen elkaar goed aan: Acato heeft meer expertise op het gebied van UX Design en wij kennis op het gebied van online marketing. Hier gaan hoe dan ook mooie dingen uitkomen!

 

“We hebben nu de voordelen van het klein zijn en het groot zijn: the best of both worlds.”

– Valentijn

 

Valentijn: De kracht van de Acato Group ligt in de combinatie van het hebben van kleinere vestigingen met een familiaire cultuur en het zijn van een grotere organisatie met meerdere locaties. We hebben de voordelen van het klein zijn en tegelijkertijd de voordelen van het groot zijn: the best of both worlds. Op dit moment zijn we een hechte groep van bijna 60 designers, developers en strategen. De vraag is dan ook: Willen we in de toekomst nog verder groeien? Zeker, we zullen als het mogelijk is nog door willen groeien. Natuurlijk moet groei wel altijd in dienst staan van onze klanten en medewerkers, dus zorgvuldigheid staat hierin centraal. Wanneer we eenmaal rond de 90 medewerkers zitten en wellicht nog een extra locatie hebben, heeft de Acato Group een mooie omvang bereikt. We hebben hier in ieder geval geen haast mee en focussen ons eerst op het laten landen van Foursites binnen de Acato Group. Ik kijk in ieder geval uit naar wat er allemaal gaat gebeuren en naar de mooie reis die we dit jaar met iedereen van de Acato Group zullen maken!

 

Mocht je specifieke vragen hebben aan Valentijn of wil je meer weten over de overname, neem dan gerust contact op via info@acato.nl 

‎‎‎‎