Acato groeit en neemt Clearsite over

Valentijn & Merlijn vertellen je alles over de overname!

Sinds 10 januari 2022 is Clearsite onderdeel van Acato. Door deze overname, zal Acato nog meer bedrijven kunnen helpen met het ontwikkelen van websites en portals mét impact. 

Goed nieuws dus, maar hoe komt zo’n overname eigenlijk tot stand en wat zijn hier de gevolgen van? Hoog tijd om aan Valentijn (managing partner Acato) en Merlijn (oprichter Clearsite) te vragen hoe dit precies in elkaar steekt. Ook stellen onze nieuwe collega’s zich aan je voor, want voor hen is deze overname het begin van een nieuw avontuur bij Acato!

Wat was de aanleiding van de overname?

Merlijn: Ik liep al een tijd rond met de gedachte: is dit nog wel wat ik leuk vind en waar ik energie van krijg? En als ik heel eerlijk ben, was dit antwoord: nee. Ook de corona crisis had de nodige impact en ik merkte dat er binnen Clearsite veel zaken moesten gaan veranderen. Toen ik me besefte dat ik niet de juiste persoon was om deze veranderingen door te voeren, heb ik de knoop doorgehakt: ik wil stoppen. Vanaf dat moment ging het heel snel. Ik heb Jeroen (account lead Acato) gebeld en die heeft Valentijn op de hoogte gesteld van de situatie. In een tijdsbestek van 3 weken was de kogel door de kerk. Dit is denk ik in ‘overnameland’ een unicum te noemen, want normaal duurt het maken en uitwerken van zo’n besluit veel langer. 

 

Hoe reageerde jij toen Jeroen met dit bericht bij jou kwam?

Valentijn: Erg enthousiast en positief! Clearsite was bij ons al bekend vanwege de gezamenlijke klant Terberg Business Mobility. Op dezelfde dag dat Jeroen mij belde, heb ik contact met Merlijn opgenomen en een afspraak ingepland. Tijdens dat eerste telefoontje hebben we gelijk drie kwartier zitten babbelen en ik kan me herinneren dat we tegen elkaar zeiden: “Het voelt alsof we de afspraak dat we wilden plannen al hebben gehad.” Dus dat was een positieve start! Daarnaast vond ik Merlijn een leuke kerel en dat gevoel was denk ik wederzijds. 

 

“We hebben gelijk drie kwartier zitten babbelen, een positieve start!”

 

Dacht je gelijk dat dit een goede kans zou zijn voor Acato?

Valentijn: Ik wil graag dat Acato een attractieve werkgever is. Je ziet dat er krapte op de arbeidsmarkt is en tegelijkertijd een generatie mensen die uitdagend en leuk werk willen hebben. Het komt dus erg van pas als je als bedrijf kunt groeien en hierdoor meer te bieden hebt. Een overname maakt dit mogelijk door: nieuwe klanten, meer afwisseling, nieuwe mensen met nieuwe kennis en de uitdaging om überhaupt een bedrijf over te nemen. Dit zijn allemaal elementen die het werk bij Acato aantrekkelijker maken. En het allerleukste is dat wanneer je met elkaar gaat praten het ook nog eens klikt op instelling en mensen. Dit was bij Acato en Clearsite het geval!

 

Werden de werknemers van Clearsite betrokken in het proces?

Merlijn: De jongens kregen gelijk een warm welkom, want twee dagen na het gesprek tussen mij en Valentijn zijn we al met het hele team langsgekomen om kennis te maken. Dat zij zich hier thuis voelen is voor mij erg belangrijk! Dit heeft zeker bijgedragen aan de match tussen Acato en Clearsite. 

Valentijn: Met de mannen, zo noem ik ze maar even, ging het gelijk goed. Dit was inderdaad ontzettend belangrijk en we hebben dit echt als een go/no go gezien. Als zij het niet hadden zien zitten bij Acato, was het feest niet doorgegaan. Gelukkig ging en gaat dit erg goed en hebben we hen kunnen betrekken bij de overname.

Hoe weet je zeker dat beide partijen een match zijn?

Merlijn: Er waren nog een paar andere overnamekandidaten, maar bij Acato kreeg ik gelijk het beste gevoel. Daarnaast was het voor onze klanten en team belangrijk dat het bedrijf dat Clearsite over zou nemen in de buurt van Utrecht zit. Ook wat betreft de menselijke cultuur zitten Acato en Clearsite op één lijn. Na het gesprek met Valentijn kon ik de andere partijen achter me laten en me focussen op Acato. Ik wist zeker: dit is wat bij ons past.

 

Zie jij dit ook zo?

Valentijn: Zeker, deze zachte kant van de overname heeft Merlijn goed belicht en daar ben ik het helemaal mee eens. Ook doen Acato en Clearsite natuurlijk ongeveer hetzelfde, de technologie matcht met elkaar. Het is genoeg hetzelfde en tegelijkertijd kunnen we veel van elkaar gaan leren. Zo zijn wij met onze Acato Designkit bezig en hoor ik dat men hier nieuwsgierig naar is. Bij Clearsite zijn ze op hun beurt bezig met het ontwikkelen van oplossingen voor klanten waar wij weer iets van op kunnen steken. Dit is precies de synergie die je zoekt in een overname.

 

“Ik heb echt het idee dat de jongens & onze klanten bij Acato goed op hun plek zitten.”

 

Lijkt me best spannend om je bedrijf over te dragen…

Merlijn: Inmiddels voelt het goed, maar de avond nadat ik met Valentijn had gezeten had ik toch een dubbel gevoel. Logisch, want het is (hoe cliché dit ook klinkt) al 22 jaar je kindje. Gelukkig voel ik me er steeds beter bij en heb ik ook echt het idee dat de jongens hier op hun plek zitten. En heel belangrijk, dat onze klanten bij Acato goed bediend zullen worden. Ik merk nu al dat er bij mijzelf ruimte begint te ontstaan voor nieuwe dingen… 

Ontmoet onze nieuwe Acati

Remon – backend developer

 

“Mijn eerste dag bij Acato was een goede dag: veel kletsen, lezen en zoeken. Het zal komende maanden best hectisch zijn, maar gelukkig wordt deze transitie goed begeleid. Er gaat vanzelf een moment komen dat we allemaal 100% Acati zijn.”

 • check Al 13.5 jaar doorgewinterde developer.
 • check Kan thuis 3D-printen als de beste.
 • check Werkt toch echt het liefst op kantoor.
 • check Kijkt graag series, het liefst oude.

Gijs – frontend developer

 

“Ik vind het mooi dat Acato net iets verder is in hetgeen waar we bij Clearsite naartoe wilden. De overname sluit dus mooi aan op de ontwikkeling waarin ik mezelf aan het sturen was. Bij Acato kan ik hier echt mee aan de slag. Ik heb er zin in!”

 • check Heeft een passie voor alles frontend.
 • check Woont nog net in Nederland in Winterswijk.
 • check Doet in z’n vrije tijd aan houtbewerking.
 • check Luistert naar metal, grime en drum & bass.

Wilco – UX/UI designer

 

“Je kunt mij een geboren en getogen Utrechter noemen. Dat ik nu op steenworp afstand kan werken van mijn favoriete plekken in Utrecht, is heel tof. Ik ben dan ook zeker van plan een aantal dagen per week op kantoor te gaan werken.”

 • check Een echte geboren en getogen Utrechter.
 • check Specialisme: digitale interfaces ontwerpen.
 • check Houdt van Japanse auto’s uit de jaren 90.
 • check Heeft een voorliefde voor Scandinavië.

Wat zijn de voordelen van een overname?

Valentijn: Als ik puur kijk naar Acato, dan is de synergie een groot voordeel. Wij creëren door deze overname meer kansen voor mensen om breder te kijken. Op het moment dat je groter wordt en een groter team tot je beschikking hebt, heb je meer en nieuwe mogelijkheden. Ook lig je wat stabieler in de golven en kun je tegenslag verdragen mocht dit op je pad komen. Dat is een fijn idee. 

 

Wat zal er veranderen voor de klanten van Clearsite?

Valentijn: Er zal niet al te veel veranderen voor de klanten van Clearsite. Wel kunnen wij de dienstverlening verbeteren, doordat wij een groter team hebben met meer expertise. Je ziet dat een aantal van de klanten van Clearsite die wij over hebben genomen vraagt naar meer capaciteit. Een groot voordeel voor deze klanten is dat wij aan deze vraag kunnen voldoen. 

Merlijn: Dat klopt, een paar klanten van Clearsite zijn zelf hard aan het groeien en vragen naar meer capaciteit. Bij Acato zijn ze nu aan het goede adres: de vertrouwde dienstverlening, maar wel met de mogelijkheid om door te ontwikkelen. Een win-winsituatie dus!

Hoe kijken jullie naar de toekomst van Acato?

Valentijn: Deze overname sluit perfect aan op het groeiscenario van Acato. En voor de mensen die bij Acato werken, is het prettig en nodig om de organisatie te laten groeien. Je bent hierdoor als bedrijf structureel stabieler en efficiënter. Dit geeft medewerkers meer tijd om andere leuke en innovatieve dingen te doen, zoals kijken naar eigen producten. Richting de klanten geeft de overname ons meer expertise, een grotere capaciteit en kunnen we klanten nog beter bedienen. Dit groeipad moet dus zeker worden doorgezet! We zitten nu op 40 Acati, maar het zou geweldig zijn als we richting de 70/80 werknemers kunnen groeien in een aantal jaren. Dan heb je een mooie organisatie die veel kan bieden aan de mensen die er werken. 

Merlijn: Ik zie in Valentijn iemand die door wil pakken en in Acato een partner die onze klanten meer kan gaan bieden. Daarnaast denk ik ook dat de organisatie van Acato een stuk meer volwassen en professioneel is. Clearsite had een flexibele en losse cultuur, waarbij klanten mij altijd konden bellen als er iets gefixt moet worden. Deze overgang van flexibel naar gestructureerd zal komende tijd goed moeten worden ingeleid. En ook al zal het voor sommige klanten even wennen zijn, weet ik zeker dat iedereen snel genoeg de voordelen van deze overname in zal zien. Zeker op de lange termijn!

 

“We geven onze nieuwe klanten de kans om met ons de dialoog aan te gaan.”

 

Valentijn: Het is inderdaad van belang om veel aandacht te besteden aan deze overdrachtsperiode. Gelukkig is Merlijn er om toe te lichten wat er speelt bij de klanten die wij overnemen. We doen dit zorgvuldig en geven klanten de mogelijkheid om de dialoog aan te gaan. Dat betekent niet dat we op deze vlakken geen hobbels zullen tegenkomen, want bij Acato werken we procesmatiger en zijn functies meer gescheiden. Maar ik denk: in de frustratie ligt de groei. 

 

Wat zijn jouw plannen na 22 jaar in de internetbranche Merlijn?

Merlijn: Ik ga eerst een heel eind (600 km.) fietsen in Zuid-Frankrijk met mijn zwager. Wat ik daarna ga doen, weet ik eerlijk gezegd nog niet. Ik merk dat er nu al iets meer rust in mijn hoofd is om hierover na te denken. Misschien probeer ik wel verschillende dingen en dan zal de tijd het uitwijzen. Waarschijnlijk wel iets in dit vakgebied, maar het kan ook zomaar zijn dat ik iets aan de klantzijde wil gaan doen. Het lijkt me in ieder geval heerlijk om iets te doen waar ik me volledig op kan focussen. Als ondernemer heb je vaak 30 verschillende rollen, dus ik kijk vooral uit naar focus!

Valentijn: En wie weet wat de toekomst brengt… Ik heb al gezegd dat mijn deur altijd open staat voor Merlijn, maar eerst rust en ruimte creëren op de fiets. Daar ben ik dan weer jaloers op!

 

Mocht je specifieke vragen hebben aan Valentijn of wil je meer weten over de overname, neem dan gerust contact op via info@acato.nl 

‎‎‎‎