WordPress vs. Laravel: de voor- en nadelen!

Wanneer kies je voor welke oplossing?

Je bent waarschijnlijk wel bekend met kant-en-klare oplossingen zoals WordPress, een veel gebruikt CMS. Zeer gebruiksvriendelijk, maar voor complexere websites soms toch niet toereikend. Een framework zoals Laravel biedt in deze gevallen uitkomst. In dit artikel vertellen we je meer over de voor- en nadelen van zowel WordPress als Laravel. Wanneer kies je nou voor welke oplossing?

Wat is een CMS eigenlijk?

 

Een CMS (Content Management System) is een systeem dat je in staat stelt om eenvoudig content van een website te beheren, zonder dat daar al te veel technische kennis voor nodig is. Het is een kant-en-klare oplossing en wordt vaak ingezet voor marketing- en nieuwssites en blogs. Voor WordPress zijn er tal van plugins beschikbaar waarmee je de functionaliteit van het CMS kan uitbreiden, zodat het een uitgebreide bedrijfswebsite of een volwaardige webshop wordt. Super handig! 

Een echte CMS klassieker!

 

WordPress bestaat sinds 2003 en kan een echte CMS klassieker genoemd worden, die zich telkens door ontwikkelt. Het is niet voor niets al jaren het populairste CMS. Maar liefst 40% van alle websites draait er op! De kern is in jaren nauwelijks veranderd, maar wordt wel goed onderhouden en continu vernieuwd. WordPress staat bekend om zijn plugins. Regelmatig hoor je iemand zeggen: “Daar is vast wel een plugin voor!”. En die zijn er zeker, want er bestaan meer dan 40.000 plugins om de kern uit te breiden. De kern vervangen kan alleen niet, dit is een belangrijk detail om te onthouden. 

“WordPress blijft een CMS en Laravel blijft een framework, maar er zijn wel punten van overlap. Soms zijn er situaties waarin je je afvraagt: “Kan dit in WordPress? Ja! Kan ditzelfde in Laravel? Ja!”. Dit is het grijze gebied waarin keuzes gemaakt moeten worden. Wij hebben de kennis in huis om deze afweging voor een klant goed te kunnen maken.”

Richard, Backend Developer

Wat is een framework eigenlijk?

 

Een framework is een verzameling van tools waar je gebruik van kunt maken tijdens de bouw van een website of applicatie. Je kunt het vergelijken met de bouw van een huis. Tijdens de bouw maak je gebruik van machines en onderdelen van derden. Een framework biedt je deze machines en onderdelen. Denk aan het bouwplan, de hijskraan, het frame en de bakstenen. Op deze manier kan je snel en veilig jouw eigen droomvilla in elkaar zetten met onderdelen naar keus! 

Alles naar wens met Laravel!

 

Laravel wordt al een aantal jaar met liefde door ons ingezet en behoort tot de beste frameworks. Volgens een survey van Jetbrains maakt meer dan 50% van de PHP developers gebruik van Laravel. En dat is niet zonder reden! 

Laravel biedt de programmeur een hele set aan tools voor het bouwen van een website. Het selecteren van deze tools is de kunst van het bouwen. Je voorkomt dat het wiel opnieuw wordt uitgevonden zodat je je kunt richten op de unieke onderdelen van een website. Laravel is gebouwd op het Symfony 2 framework, is breed inzetbaar en biedt meer dan 15.000 packages (vergelijkbaar met een plugin). De code volgt eigentijdse richtlijnen en laat het toe om zelfs de kern aan te passen. Sterker nog, je zou met Laravel zelfs een CMS kunnen bouwen. Na een installatie van Laravel heb je echter nog niets, je kunt geen content publiceren en geen data aanbieden. Dit in tegenstelling tot een CMS.

“Het grootste verschil tussen een CMS en een framework? Een CMS doet al heel veel voor je, maar kan je tamelijk beperken. Een framework geeft oneindige mogelijkheden, maar om die mogelijkheden te kunnen benutten moet je als developer eerst aan de slag. Het is maar net wat voor jouw project belangrijk is. Wij kijken naar je wensen en maken op basis hiervan de juiste keuze!”

Corné, Backend Developer

The right tool for the job

 

Wanneer maak je gebruik van WordPress en wanneer zet je Laravel in? WordPress fanatiekelingen beweren dat je er alles mee kunt, omdat “er overal een plugin voor te vinden is”. Laravellers genieten van een degelijke constructie, snelheid, vrijheid en gebruiken packages indien nodig.

Welke oplossing beter is? Beide!

 

Eigenlijk vergelijk je appels met peren. Toch kan je beide oplossingen inzetten om je doel te bereiken. Soms is de één daarvoor meer geschikt dan de ander, daarom moet je per project kijken wat er nodig is om zo de juiste keuze te maken. Er is helaas geen gouden regel, maar er zijn wel een aantal factoren die deze keuze kunnen beïnvloeden:

 

  • Complexiteit: is het project een complex systeem zoals Facebook? Kies voor Laravel als je een complexe applicatie bouwt. Moet er een bedrijfswebsite komen met veel content? Neem WordPress als de site gericht is op veel content.

 

  • Startpunt: in hoeverre wijkt het project af van de basisfunctionaliteit die WordPress of Laravel biedt? Hoeveel moet er daarnaast ontwikkeld worden? Welke oplossing geeft je de grootste voorsprong? WordPress biedt je tal van plugins. Probeer ze uit, zoek naar de juiste en omarm ze. Laravel biedt je tal van packages. Net als bij de plugins van WordPress is er overal wel een package voor te vinden. Deze packages laten zich over het algemeen eenvoudiger aanpassen dan de plugins in WordPress (hoewel de betere plugins ook zogeheten hooks aanbieden waarmee je de werking ook kunt aanpassen). Ook hier geldt dat het zoeken naar een juiste package tijd en geld kan schelen.

 

  • Behoefte / ervaring: vaak hebben de gebruikers van de website ook een mening over de keuze van een CMS. Logisch, want ze hebben vaak al ervaring opgebouwd met WordPress en dat kan de keuze beïnvloeden. Sta in dat geval wel open voor alternatieven. Ga niet blind af op wat iemand bij de lift tegen je zegt over een framework of CMS. Je goed laten voorlichten is het halve werk!

 

  • Tijd: een zeer belangrijke factor is de tijd waarbinnen het project gerealiseerd moet worden. Wat zou de ontwikkeltijd zijn bij het gebruik van WordPress en hoeveel bij Laravel? WordPress geeft je tijdens de start van een project een grote voorsprong omdat het kant-en-klaar is, maar aanpassingen kosten soms meer tijd dan bij Laravel. Met Laravel start je met niets, maar het laat zich makkelijker aanpassen naarmate het project vordert vanwege de solide bouw.

 

  • Snelheid/schaalbaarheid: is de snelheid van het systeem belangrijk en kan dit eenvoudig worden geschaald? Zowel WordPress als Laravel hebben hier verschillende middelen voor. Laravel heeft de meeste vrijheid (Lumen, Redis, Varnish) en schaalt dit het makkelijkst. Bij het laden van een gemiddelde WordPress site wordt de database zo’n 50 keer aangesproken terwijl je met een framework begint op 0 en meestal met 10 calls klaar bent. WordPress in combinatie met bijvoorbeeld WooCommerce wordt na verloop van tijd echt stukken trager. Caching oplossingen zijn dus echt noodzakelijk en lossen in de meeste gevallen veel op. En ook op dit vlak kunnen wij helpen, de door Acato ontwikkelde WP REST Cache plugin is het bewijs! 

 

  • Flexibiliteit: hoe moeilijk is het om aanpassingen door te voeren? Kan het systeem makkelijk worden uitgebreid of voelt een aanpassing als slopen en pleisters plakken? Denk aan de cost of change. Vaak voldoet een WordPress plugin net niet helemaal en kost een kleine aanpassing veel tijd, omdat de plugin van een andere partij af komt. Laravel is hier makkelijker in, alles is mogelijk.

 

  • Thema’s: WordPress is echt superieur als het gaat om kant-en-klare thema’s. Deze zijn tegenwoordig zo mooi dat je de site alleen hoeft te vullen. Neem hier een kijkje en je krijgt gelijk zin om jouw eigen content te plaatsen. Laravel biedt hier niets tegenover.

 

  • Prototyping: is het ontwerp al vanaf dag 1 bekend of wordt er tijdens het bouwen steeds iets verzonnen en uitgeprobeerd (agile, scrum)? Laravel leent zich beter voor het laatste. Het stuurt de programmeur tot het modulair opzetten van testbare kernonderdelen waardoor de gevolgen van een aanpassing aan het systeem te overzien zijn. Ook in WordPress kun je de code modulair opzetten, alleen wordt dit niet afgedwongen. 

 

  • Platform: op welk platform moet de data worden ontsloten? Laravel is uitermate geschikt om API’s (Application Programming Interface) mee op te zetten. Het kan vrij eenvoudig de cloud van mobiele applicaties zijn. Je kunt de data overal mee verbinden. Ook WordPress biedt een totaaloplossing die we inmiddels uitvoerig gebruiken voor onze headless sites. Zo is ook de custom plugin data goed te raadplegen in een API. 

Solidoe: een digitale WordPress transformatie!

We zijn met Solidoe Kinderopvang een traject begonnen om de website te vernieuwen. De site staat vol met content: over opvanglocaties, praktische informatie en nog veel meer. Het bevat ook een nieuws gedeelte en het is mogelijk om je in te schrijven op een vestiging. Vanwege de grote hoeveelheid content, hebben we voor deze site WordPress ingezet. WordPress gaf ons de grootste voorsprong omdat (bijna) alles standaard met de juiste plugins te realiseren was. Hierdoor bleef er tijd over om hoog in te zetten op de merkbeleving! Lees hier meer over de Solidoe website. 

De Buurtboer: een Laravel masterpiece!

 

De Buurtboer is een perfect voorbeeld van een website die aan maar liefst drie verschillende web applicaties is gekoppeld. Omdat er bij de Buurtboer sprake was van veel verschillende soorten data, was het een no-brainer dat er opnieuw gebruik gemaakt moest worden van een framework. Wij hebben het bestaande framework “de BuurtBase” omgebouwd naar Laravel. Alle bestellingen vanuit “de buurtwinkel” en “mijn buurtboer” komen terecht in “de BuurtBase”. Wel zo handig voor het plannen en voorbereiden van werk! Het leuke van Laravel is dat er veel verschillende typen applicaties mee te realiseren zijn. Zo konden we ook de Buurtboer app koppelen aan “de BuurtBase”. 

En de eindstand is…

 

De keuze tussen WordPress of Laravel (CMS vs. framework) is niet eenvoudig. WordPress geeft je echt een voorsprong als het gaat om reguliere content zoals pagina’s of nieuws/blog posts. Het heeft daarnaast enorm veel plugins die de functionaliteit van de website uitbreiden. Er zijn volop thema’s te vinden en de ondersteuning is wereldwijd enorm. Je bent met WordPress vaker aan het configureren dan aan het programmeren. En wanneer er flink geprogrammeerd moet worden kan je wel eens tegen de grenzen van WordPress aanlopen. In dat geval biedt Laravel uitkomst. Je start weliswaar met veel minder, maar de vrijheid die je ervoor terugkrijgt is echt een groot voordeel! En met behulp van duizenden packages kan je sneller bouwen en jouw content aanbieden op elk platform.

 

Eindstand: beide oplossingen zijn dus perfect in wat ze doen. Zorg ervoor dat je weet wat de gevolgen en verwachtingen zijn bij de keuze tussen WordPress of Laravel (of laat je een handje door ons helpen). Wanneer je met ons een traject aangaat bespreken we van tevoren altijd goed wat de wensen zijn. Aan hand hiervan kiezen we samen de juiste oplossing. Zo voorkomen we teleurstellingen en maken we het makkelijk!

Heb je een website/portal of wil je er een ontwerpen?
Vertel ons alles in een vrijblijvend oriëntatiegesprek!