Stage lopen tijdens corona. Hoe dan?!

20 weken als thuiswerk stagiair binnen het design team van Acato

Mijn naam is Sjors, en ik studeer momenteel Interaction Design aan de Hogeschool van de Kunsten in Utrecht. De afgelopen 20 weken heb ik Acato mogen versterken op het gebied van UX & Visual design als stagiair in Utrecht en Den Haag. Ik maakte deel uit van het designteam onder begeleiding van Acato’s art director Nellie.

 

Mijn passie ligt vooral bij Visual design & UI Design gecombineerd met UX aspecten. Toen ik precies hiervoor een stage vacature open zag staan bij Acato was de keuze snel gemaakt. Tijdens mijn stage heb ik aan veel gave projecten mogen werken bij Acato waar ik veel geleerd heb, niet alleen in skills en visie maar ook in professionaliteit en hoe het is om te werken in multidisciplinaire teams die goed op elkaar ingespeeld zijn.

Stage tijdens Corona

Een stage tijdens deze epidemie, dat klinkt pittig, en dat was het ook wel. Zoom, Skype, Discord, Teams, Google meet, Slack, spaar ze allemaal! Ik heb veel thuis moeten werken, wat soms lastig was. Maar desondanks heb ik bij Acato een erg leuke tijd gehad. De collega’s zijn vriendelijk en kunnen lachen om alles en zijn het daarbij erg goede tafeltennissers, daar kwam ik achter toen we af en toe weer eens op Acato’s toplocaties in Den Haag & Utrecht mochten komen. 

 

Daarnaast zijn ze erg deskundig en helpen je meteen op weg als je vragen hebt. Maar ook voelde ik dat ik alles kon delen, van design trends tot het inbrengen van eigen suggesties als stagiair, die erg werden gewaardeerd. Op de ontwerpen die ik maakte werd goede feedback gegeven, die ik vervolgens weer kon verwerken voor de volgende feedback ronde, en daarna kon het naar de klant!

Werken met Figma!

Voordat ik bij Acato kwam werkte ik veel met Adobe XD, dus de switch naar Figma was makkelijk gemaakt. Maar ik moet zeggen dat toen ik begon met Figma toch wel wat vraagtekens had, maar deze verdwenen snel nadat Sven (Visual designer) van Acato me op weg hielp met de basis, maar ook meer in-depth ging met animeren, components en prototyping in Figma.

 

Met Figma heb ik tijdens mijn stage gave dingen gemaakt, zoals websites op maat, iconen, mockups, nieuwsbrieven en meer.

Werken met de Gutenkit

Een ding waar aan gewerkt werd toen ik bij Acato stage ging lopen was de “Gutenkit” een super sterke ontwerpkit met veel handige componenten. Met deze componenten kun je gemakkelijk in het CMS van WordPress een website in-elkaar klikken. Op deze manier bouw je als designer heel snel de basis van website, zodat je daarna kan focussen op het maken van mooie content! Bijvoorbeeld op gifjes, animaties of je geeft toch nog wat extra aandacht aan de header.

Illustraties en icons

Tijdens mijn stage heb ik veel met Adobe Illustrator gewerkt. Het zoeken of maken van de perfecte icoontjes voor het visual design is een hele klus en hiervoor mocht ik vanuit allerlei sites inspiratie opdoen, en zelf icoontjes samen stellen of maken die vervolgens werden gebruikt in het ontwerp.

 

Zo heb ik een hele Gutenkit icon set bij elkaar gezet voor de componenten die erin zitten, waar de developers reuze blij mee waren. Ook heb ik voor het project Allshoes meegeholpen aan de iconen voor de shoefinder. Een interactieve vragenlijst om zo de perfecte werkschoen aan je voor te stellen!

Terugblik

Als ik zover terugkijk op de weken bij Acato als stagiair heb ik een fijne stage gehad, waar ik ruimte heb gekregen om te groeien niet alleen als designer, maar ook als persoon. Ik kijk terug op een super geslaagde stage bij Acato met passie, fun, volbrenging en ik hoop dat mijn collega’s bij Acato hetzelfde doen & net zoveel geleerd hebben als ik van hun.

 

Als je dit leest en je zoekt nog een UX / Visual design Stage waar je enthousiast van wordt, dan is dit het bedrijf waar je wilt zijn!