Allereerst om verwarring te voorkomen: we hebben het hier niet over het functioneel werken van de website, maar over hoe jouw expertise betrouwbaar overkomt op de bezoekers van je website. Waarom vinden we de ene website betrouwbaarder overkomen dan andere websites? En wat hebben we in de trukendoos om nog betrouwbaarder over te komen.
Volgens Jakob Nielsen (1999), misschien wel de bekendste guru op het gebied van UX, heeft de betrouwbaarheid van je website te maken met 4 factoren. Het zijn inmiddels geen baanbrekende principes meer, maar ze zijn nog steeds even belangrijk! Het helpt ons ook om dieper in te gaan op handige tricks om te ervoor te zorgen dat je website nog betrouwbaarder wordt.
Zorg voor een professioneel design
De eerste factor van Nielsen is “Design Quality”, de kwaliteit van de vormgeving. Is deze professioneel en van deze tijd? Dit is de factor die gedurende de tijd het meest verandert. De manier waarop websites gebouwd en ontworpen worden zijn natuurlijk onderhevig aan trends, nieuwe technieken en nieuwe inzichten.
Gebruiksvriendelijk en intuïtief
Een goed ontworpen website is allereerst overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. De gebruiker weet bijna intuïtief waar hij de onderdelen kan vinden waar hij naar op zoek is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een goed geordende menustructuur. Weet de gebruiker welke onderdelen klikbaar zijn? Krijgt de gebruiker feedback op de interacties die hij uitvoert op de site? Geen baanbrekende of hele spannende dingen, maar wel heel belangrijk voor de betrouwbaarheid.
De juiste balans tussen creativiteit en gebruiksvriendelijkheid
Veel heisa met grote uitingen werkt hierdoor dan ook vaak averechts. Maar toch moet je website er ook weer niet zo strak en simpel uitzien als een standaard WordPress template. De perfecte balans tussen de gebruiksvriendelijkheid, originaliteit en het communiceren van de branding van het bedrijf, is volgens mij de sleutel tot een goed en sterk design. Ik vind onze eigen gemaakte website van dierenarts.nl hier een goed voorbeeld van:
Wees open naar je bezoekers
De tweede factor van Nielsen is “Upfront disclosure”, de openheid van jouw bedrijf. Zou jij iemand vertrouwen die iets voor je verbergt? Ook op je website is het belangrijk om open te zijn naar de bezoeker. Ze weten immers niet wie je bent! Iedereen kan tegenwoordig een mooie website maken, ook onbetrouwbare partijen. Neem dat gevoel van onzekerheid dus weg door zo veel mogelijk van jezelf te laten zien.
Wees eerlijk over wat je aanbiedt en zorg ervoor dat er geen addertjes onder het gras zitten. Als je bijvoorbeeld diensten of producten aanbiedt, zijn hier dan nog extra kosten aan verbonden? Er moet een gevoel zijn van transparantie.

Zorg voor uitgebreide contactmogelijkheden
Zoals in onderstaande tabel te zien is vinden bezoekers goede, uitgebreide contactinformatie super belangrijk voor de betrouwbaarheid. Toon in elk geval een telefoonnummer, e-mailadres en vestigingsadres. Natuurlijk kun je ook nog andere contactmogelijkheden toevoegen zoals een chat of social media support. Gebruik in elk geval niet alleen een formulier.
Laat je team zien
Een eenvoudig maar goed voorbeeld van openheid is bijvoorbeeld ook om foto’s van je team te tonen. Of van je kantoor (de binnenkant vertelt vaak een stuk meer over wie je bent dan de buitenkant).

Vertel voor wie je gewerkt hebt
Kun je op de een of andere manier de expertise van je bedrijf benadrukken door bijvoorbeeld gewonnen prijzen, behaalde doelen of klantervaringen? Zet dit vooral op de site. Probeer ook hierin transparant te zijn. Veel bedrijven zetten als voorbeeld grote klanten op de website, terwijl ze hier maar iets heel kleins voor hebben gedaan. Daarom kan je beter een paar klanten uitzoeken en hier een meer uitgebreide case voor schrijven. Een goed beschreven proces, waarbij ook de ervaring van de klant wordt uitgelicht, vertelt meer dan 10 nietszeggende logo’s.
Zorg voor goede, up-to-date content
Dan zijn we aanbeland bij de derde factor: “Comprehensive, Correct, and Current”.
Hoewel het design en de transparantie van je website heel belangrijk is voor de betrouwbaarheid, komen gebruikers uiteindelijk op je website voor de content. Zorg er altijd voor dat de content op je website correct en up-to-date is.
Bij het creëren van content kan het soms lastig zijn om de juiste balans te vinden tussen het geven van te weinig en teveel informatie. Hoewel het altijd goed is om je content in eerste instantie beknopt te houden vinden gebruikers het vaak fijn om extra informatie te kunnen opvragen als ze dat nodig hebben. Je kunt dit oplossen door gebruik te maken van overzichtspagina’s (met beknopte info) en detailpagina’s (met uitgebreidere informatie).
Om bovenop de laatste ontwikkelingen te zitten en je expertise te laten zien kun je overwegen om gebruik te maken van een blog. Daarmee houd je de website ook levendig (een website waar al maanden niks op is gebeurd komt ook minder betrouwbaar over).
Zorg dat je actief bent op meerdere platformen
Tot slot, de vierde factor: “Connected to the Rest of the Web”. Stay connected! Tegenwoordig gaan we op het gebied van betrouwbaarheid niet meer alleen uit van een bedrijfswebsite. Gebruikers zullen je vaak ook opzoeken op social media en bedenken of ze eerder iets over je hebben voorbij zien komen. Bedrijven als Coolblue en KLM profiteren enorm van hun social media kanalen bij het opbouwen van hun betrouwbaarheid. Door de persoonlijke, vriendschappelijke benadering krijg je direct het gevoel dat je met een betrouwbare partij te maken hebt. Zet dus social media in en laat ook hier meer van jezelf zien. Ook andere websites kunnen je helpen bij het opbouwen van je betrouwbaarheid. Schrijf bijvoorbeeld eens een gastartikel voor een populaire website binnen jouw vakgebied. Door middel van een goed inhoudelijk artikel laat je jouw expertise zien en de betrouwbaarheid van de website die iets van jou plaatst vloeit automatisch ook over naar jouw website. Dubbel win!
Meer lezen? Eerder schreven we een artikel over de human touch , die ook veel kan doen voor de betrouwbaarheid van je website.