Combinatie van off-the-shelf & mooi maatwerk

Waarom we bijna alle websites in WordPress bouwen

Misschien herinner je het je nog: Blogger, LiveJournal en Open Diary. Rond het jaar 2000 waren dit een aantal van de meest populaire platformen om mee te bloggen. Toen was daar Matt Mullenweg die kansen zag en in 2003 de eerste versie van WordPress ontwikkelde. Fast forward naar nu en WordPress is uitgegroeid tot het meest populaire CMS (content management systeem) van het internet, en wordt al lang niet meer alleen voor blogs gebruikt. Wij geloven dat WordPress een steeds grotere positie zal innemen in het landschap van CMS’en én dat de toepassing verder zal gaan dan het web wat we nu kennen. Weten hoe? Dan moet je even blijven lezen :).

Waarom wij zo van WordPress houden

Inmiddels bouwen wij het grootste deel van de websites voor onze klanten met behulp van WordPress. Het voordeel van WordPress is dat het enorm makkelijk in gebruik is. Wil jij een website maken? Dan kun je er met WordPress morgen nog een hebben staan. Wat het voor ons zo interessant maakt is dat je er ook écht vette dingen mee kunt maken, het is geschikt voor de bakker op de hoek, maar ook voor de grote jongens. De websites van CNN, Sony, Mercedes, The Next Web, Emerce en Tele2 zijn met WordPress gemaakt.

En niet te vergeten de sites van onze eigen hand waar we trots op zijn: de site voor de advocaten Van Diepen Van der Kroef, de kinderopvang Solidoe en verschillende sites van Riksja Travel.

 

WordPress heeft een overweldigend marktaandeel van 59% op het gebied van CMS’en inmiddels draait 27% van alle websites (meer dan 76 miljoen!) op dit CMS. WordPress is niet voor niks al jaren zo enorm populair, het blijft zich continu doorontwikkelen: sinds een paar jaar is de REST API beschikbaar in de core van WordPress, waardoor de mogelijkheid is ontstaan om apps voor tablets, mobile en wearables te voeden met content uit het populaire CMS. Deze is volop in ontwikkeling en dat biedt steeds meer mooie, nieuwe kansen.

We zetten de belangrijkste voordelen even voor je op een rij:

  • een degelijk platform dat continu (en met regelmaat) wordt doorontwikkeld door een grote groep mensen.
  • de gebruiksvriendelijkheid van de interface maakt het eenvoudig te gebruiken, ook door gebruikers met wat minder internet-ervaring.
  • niet alleen toe te passen voor eenvoudige content sites, maar ook voor complexere sites zoals een webshop.
  • WordPress heeft een grote groep ontwikkelaars aan zich weten te binden die voor allerlei functionaliteiten plugins ontwikkelen en onderhouden.
  • hierdoor kun je goed gebruik maken van bestaande off-the-shelf functionaliteiten.
  • bij WordPress ligt de focus op vindbare content en er zijn goede plugins voor SEO beschikbaar.

Next level WordPress websites

Doordat er een ton aan goede plugins beschikbaar worden gesteld door de community van WP kunnen wij al snel een goede basis opzetten voor een site. Denk bijvoorbeeld aan de bekende Yoast plugin waarmee je content voor SEO optimaliseert of Zopim waarmee je direct met je websitebezoekers kunt chatten.

Hierdoor kunnen we ons al snel richten op waar wij goed in zijn: het neerzetten van een onderscheidende site die het verschil kan maken in de desbetreffende business. Op de juiste plekken verrichten wij maatwerk en ontwikkelen we goede, herbruikbare standaarden. Zo ontwikkelen we continu ons eigen theme door en ontwikkelen we bijvoorbeeld custom plugins daar waar deze nog niet (goed) worden aangeboden door anderen in de community. Denk bijvoorbeeld aan een koppeling met een backend systeem of met een e-mail marketing tool. Hierbij kijken we altijd of we dezelfde functionaliteit ook op een andere plek kunnen inzetten zodat het onderhoud hiervan efficiënt kan blijven en we functionaliteiten tegen een aantrekkelijk tarief kunnen aanbieden.

 

Doordat we minder tijd kwijt waren met het developen van deze WordPress website konden we ons richten op het neerzetten van een bijzondere merkbeleving.

Niet alleen voor huis-tuin-en-keuken content sites, maar ook voor meer omvangrijkere en complexere sites is WordPress interessant. Zo wordt WordPress ingezet als multisite voor Riksja waardoor je met dezelfde template meerdere sites met dezelfde functionaliteiten in een andere kleurstelling kunt aanmaken. Check bijvoorbeeld thailandonline.nl en indonesieonline.nl. Sites die exact dezelfde functionaliteiten bieden, maar waar de kleuren toegepast zijn op de bestemming. Deze sites gaan overigens verder dan alleen content aanbieden, je kunt hier je eigen reis helemaal zelf samenstellen om uiteindelijk te boeken!

 

Je kunt WordPress websites zo ingewikkeld maken als je maar wilt. Voor Riksja bouwden we meerdere websites waarop je reizen zelf kunt samenstellen door middel van bouwstenen en direct kunt boeken.

Wanneer WordPress niet de juiste keuze is

Als je bovenstaand zou lezen zou je kunnen denken dat WordPress voor bijna alles een goede keuze is. Maar is dat wel zo? Wij vinden van niet en kijken bij elke klus welke tool er geschikt is. Zo is het zonde van je investering als je voor een framework zou kiezen om vervolgens standaard WordPress functionaliteiten na te gaan bouwen. Andersom zou je eerder voor een framework kiezen als je site voornamelijk data (en minder content) toont. Uiteraard zijn er ook scenario’s te bedenken waarbij een combinatie van de twee weer een heel logische keuze is. Denk maar aan een content site waar lease-auto’s worden aangeboden (ontwikkeld met WordPress) met daarbij een MijnOmgeving (gebouwd met een framework) voor gebruikers, waar ze inzicht kunnen krijgen in het gebruik van hun auto.

Colin schreef overigens eerder een mooi artikel over de keuze tussen WordPress en een framework zoals Laravel.

De toekomst van WordPress

WordPress is tegenwoordig niet meer zomaar te kenmerken als CMS van een gemiddelde contentsite. Met de komst en de verdere ontwikkeling van de REST API in de core zal er langzaam een verschuiving plaatsvinden in de toepassing van WordPress. Daar waar je vandaag vooral sites zult zien, zal je in de nabije toekomst steeds meer andere toepassingen vinden die gebruik maken van de content die in WordPress geschreven is. Apps bijvoorbeeld, maar denk ook aan content die vanuit WordPress wordt aangeboden op Blendl of als boek op je e-reader, maar ook aan content die je wordt voorgelezen door Google Home – je eigen assistent voor thuis – of een smart koelkast die een recept geeft met de producten die in je koelkast liggen.

Gaat WordPress hiermee de strijd meer en meer aan met frameworks als Laravel? Wij denken van wel. De toepassing voor WordPress als CMS zal zich niet langer beperken tot alleen websites en daarmee wordt de overlap met een framework groter. Wij hebben er vertrouwen in dat WordPress nog jarenlang een grote speler blijft en denken dat ze nog lang niet zijn uitgegroeid. Daarom hebben we bij acato inmiddels een speciale WordPress Squad die volledig gespecialiseerd is in het ontwerpen en ontwikkelen voor dit platform.