6 tips om je creativiteit een boost te geven!

Geef jezelf de ruimte

Er moet een nieuwe tekst worden geschreven, een interessante social media post geplaatst worden of een gaaf concept bedacht worden. Tijd om je creativiteit te gebruiken en iets te bedenken dat de aandacht gaat trekken. Helaas ging je gisterenavond net iets te laat naar bed en zit je midden in je middagdip. Met deze tips geef jij je creativiteit een boost!

1. Ga een rondje lopen

De hele dag zitten en op een beeldscherm kijken, dat is niet echt een bezigheid die je inspiratie geeft. Rond een uur of drie zijn de meeste kantoormensen zo’n beetje hersendood. We know it, we’ve been there. Wil je echt iets creatiefs bedenken, ga dan eens buiten een rondje lopen. Zorg ervoor dat je jezelf van te voren in je taak hebt verdiept en laat je dagdromen vervolgens de vrije loop. In je onderbewuste schijn je namelijk beter tot creatieve ideeën te kunnen komen. Wat frisse lucht en een nieuwe omgeving kunnen natuurlijk ook een hoop doen voor je creativiteit.

2. Probeer een probleem op te lossen

Veel baanbrekende ideeën zijn bedacht naar aanleiding van een probleem dat de bedenker zelf ervoer. Bedenk je wat jij of jouw doelgroep voor problemen ervaart en probeer hier een oplossing voor te bedenken. Natuurlijk hoef je wat de doelgroep betreft niet zomaar op je gevoel af te gaan, door middel van een enquête of interviews kun je vaak aan goede input komen. Of kijk eens op Google Trends en zie waar mensen op dit moment veel naar zoeken. Dat houdt ze blijkbaar bezig en wie weet kun jij daar mooi op inspelen!

3. Denk aan iets ver weg in tijd of locatie

Onderzoek van Lile Jia, Edward R. Hirt en Samuel C. Karpen aan de Indiana University (US) heeft aangetoond dat afstand in zowel tijd als locatie helpt bij het opwekken van creativiteit. Duik dus in de science fiction stand of begin je creatieve proces als een sprookje: “Er was eens, lang geleden, in een land hier ver vandaan…”. Beeld je bijvoorbeeld in dat jij je opdracht hebt gekregen van iemand in dat land (of op die planeet) en uit die tijd. Dat prikkelt je om zaken eens vanuit een heel ander perspectief te bekijken.

4. Ga letterlijk outside the box zitten

Het is iets wat iedereen met een creatief beroep al 1000x gehoord heeft: Think outside the box! Blijf niet in de comfort zone, maar ga daarbuiten. Wat blijkt? Het helpt ook om letterlijk outside the box te gaan zitten. Onderzoekers van de Cornell University in de US lieten mensen letterlijk in een grote doos zitten en andere mensen erbuiten. De mensen erbuiten presteerden duidelijk beter op het gebied van creativiteit. Het werd ook getest zonder doos en zelfs vergeleken daarmee waren de mensen die letterlijk buiten een doos zaten creatiever.

5. Zet het op een zuipen

Een beetje alcohol doet wonderen voor je creativiteit. Onderzoek door Jarosz AF, Colflesh GJ en Wiley J heeft dit daadwerkelijk aangetoond. Je hoeft jezelf natuurlijk niet ziek te drinken, het onderzoek is gebaseerd op een hoeveelheid alcohol die gelijk staat aan drie biertjes. Blijkt die vrijdagmiddagborrel dus goed te zijn voor meer dan alleen gezelligheid! Doordat je focus wat minder wordt kun je sneller verbanden vinden tussen zaken die niet direct gerelateerd zijn aan elkaar. Zo kom je op ideeën waar je nuchter misschien nooit aan zou denken.

6. Houd een ideeënbox bij

Pak er letterlijk een doos bij en stop hier van alles in dat je kan inspireren tot iets creatiefs. Interessante artikelen, foto’s die iets met je deden, aparte voorwerpen, enzovoorts. Ben je jouw creativiteit even kwijt? Open de doos en wie weet krijg je ineens een briljante ingeving. Heb je veel ideeën, maar kun je er op dat moment vaak niks mee? Zet ze in een Excel-bestandje, zodat je ze niet vergeet. Op een later moment kun je jouw vroegere zelf misschien wel gebruiken als inspiratiebron. Een soort tijdreizen, maar dan anders.

Good luck! Blijft dat gave, nieuwe concept maar niet komen of is belevenisvol schrijven gewoon niet helemaal niet jouw ding? Dan kun je altijd de hulp van acato nog inroepen. Wij nodigen je graag uit om de mogelijkheden eens te bespreken (eventueel onder het genot van een paar biertjes).

 

Door Marit Vervaart